Dežer: Motrićemo na rezultate medijske strategije

Izvor: S media, 01.Okt.2011, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Motrićemo na rezultate medijske strategije

Evropska unija će veoma pažljivo posmatrati kako će nedavno usvojena medijska strategija biti sprovođena, rekao je Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da će Unija pažljivo pratiti sprovodjenje nedavno usvojene medijske strategije jer je pitanje slobode >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << medija jedno od ključnih pitanja svake demokratije.

"Nema sumnje da ćemo mi veoma pažljivo posmatrati kako će ova medijska strategija biti sprovodjena, kakve su garancije za to i kakva su uveravanja da će se poštovati sloboda uredjivačkog koncepta svakog medija", izjavio je Dežer.

Dežer je naveo da je jasno da je u Srbiji, koja ima više od stotinu televizijskih i više od 200 radijskih stanice i oko 500 novinskih izdanja, potrebno uneti odredjene izmene i prilagodjavanja na tržištu.

"Tu postoje brojna pitanja. Prvo je pitanje vlasništva države. Kada govorimo o nezavisnosti medija to je pitanje koje, naravno, izaziva odredjenu zabrinutost", rekao je Dežer i dodao da je normalno da postoje javni emiteri, ali da je sloboda medija neophodna a da je najbolji način za to je njihova nezavisnost.

Povlačenje države iz medija

Dežer: Parada nije uslov za EU

Dežer: Nema razloga za bojkot popisa

Dežer je kao drugo važno pitanje u medijskoj strategiji naveo način finansiranja medija. On je istakao da "država može da nastavi da finansira medije, ali da to mora da bude uradjeno na veoma transparentan način".

Kao treći važan element medijske strategije Dežer je istakao planiranje uvodjenja šest regionalnih emitera, što je ocenio kao dobar način približavanja medija gradjanima.

Dežer je naveo da će Srbija, kako se bude približavala EU, u jednom trenutku otvoriti pregovore o članstvu i podsetio da se jedno poglavlje u pregovorima konkretno odnosi na medije.

On je podvukao da je evropski komesar za proširenje Štefan File nedavno u Briselu jasno ukazao na značaj očuvanja medijskih sloboda i istraživačkog novinarsta u svim državama u regionu, jer oni imaju ključni kapacitet u borbi protiv korupcije.

Dežer je odao priznanje srpskim vlastima na pripremi strategije, podvukavši da je veoma značajno to što su u brojnim debatama prilikom njene izrade učestvovali predstavnici velikog broja medijskih organizacija i udruženja.

"Videćemo koliko će vlasti biti spremne da sprovedu te odluke. Postoje brojni zakoni koje je neophodno usvojiti, čini mi se najmanje osam zakona u narednim mesecima kako bi se sprovela ova strategija. To je vrlo zahtevan zadatak, nije nimalo lako. Ali mislim da je posvećnost vlasti veoma jasna", kazao je Dežer.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.