Dežer: Mora nova strategija za borbu protiv korupcije

Izvor: Glas javnosti, 09.Dec.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Mora nova strategija za borbu protiv korupcije

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Srbija treba da donese novu strategiju za borbu protiv korupcije čiji će ključni princip biti nulta tolerancija prema korupciji.

"Uzmite lekcije iz prošlosti i napravite novu strategiju koja će imati elemente stvarnog opredeljenja vlasti da se bori protiv korupcije, jasno izražen princip nulte tolerancije i fokusiranje na jasno definisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ciljeve i procene problema, kao i mehanizme kontrole", poručio je Dežer na konferenciji Agencije za borbu protiv korupcije u "Palati Srbija".

Dežer je ocenio da Strategija za borbu protiv korupcije iz 2005. godine nije donela rezultate i da bi je trebalo revidirati, jer je zastarela i ne uključuje sve oblasti društva, kao što je zdravstvo. On je rekao da strategiju mora da prati akcioni plan sa preciznim merama, rokovima i kadrovima koji će obavljati poslove koji su utvrđeni.

Dežer je istakao da mora da postoji koordinisan rad svih državnih institucija i nezavisnih tela koja se bave borbom protiv korupcije, navodeći da poreska i carinska uprava moraju da sarađuju, kao i tužilaštvo i policija, kako bi borba bila što efikasnija.

"Mora da bude povećan broj predmeta koji su procesuirani. Hapšenja moraju da dovedu do konačne presude. Ne radi se samo o policiji, već i pravosuđe mora da daje rezultate", istakao je Dežer.

On je dodao da Evropska komisija ceni napore koji su učinjeni poslednjih godina u Srbiji i naveo da je EU odredila tehničku pomoć Agenciji za borbu protiv korupcije u iznosu od pet miliona evra.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.