Dežer: I mediji važni za datum

Izvor: B92, 22.Jan.2013, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: I mediji važni za datum

Beograd -- Primena Medijske strategije i sloboda medija biće deo aprilskog izveštaja Evropske komisije o Srbiji, kaže za Fonet šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

On ističe da će mediji sigurno biti jedno od pitanja koje će Brisel gledati kada bude odlučivao o tome da li da Srbiji odobri datum za početak pretprustpnih pregovora sa EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dežer naglašava da Evropska komisija ne želi da se meša u spor predsednika DS-a Dragana Đilasa i dnevnog lista Kurir.

Jasno je da će sveobuhvatna primena Medijske strategije, kao i borba protiv korupcije i vladavina prava, biti deo izveštaja Evropske komisije, precizirao je Dežer.

On je potvrdio da će sloboda medija biti među pitanjima koja će se gledati pri odlučivanju o datumu početka pregovora i podsetio da je usvajanje Medijske strategije pre više od godine bilo važno za davanje Srbiji statusa kandidata.

Sada je važna implementacija, ocenio je Dežer i naglasio da je Delegacija EU, sa jedne strane, ohrabrena, ali je, s druge, zabrinuta zbog nekih stvari.

Zadovoljni smo što je Ministarstvo kulture i informisanja formiralo radnu grupu da radi na Zakonu o javnom informisanju, u kojoj su predstavnici medija aktivni, rekao je Dežer, koji veruje da će uskoro uslediti i javna rasprava o nacrtu tog zakona.

Zabrinuti smo, međutim, predočio je Dežer, u pogledu zakona o elektronskim medijima, posebno zbog situacije sa javnim servisima kojima pada naplata TV pretplate.

Pre tri godine naplata je bila oko 50 odsto, dok je sada ispod 30 odsto, ukazao je Dežer. On očekuje i da će medijskim zakonima biti rešene još dve važne stvari: javnost vlasništva u medijima i državna pomoć medijima na svim nivoima vlasti.

Želimo da vidimo prestanak angažmana države, jer se javno finansiranje koristi na različitim nivoima za podršku medijima, pa se onda postavlja pitanje uticaja na njih, kao i nezavisnosti uređivačke politike, objasnio je Dežer.

Dežer je dodao i da Ministarstvo traži rešenje za Tanjug, koji nudi iste proizvode kao i privatne agencije, ali iz budžeta svake godine dobija oko dva miliona evra, čime se narušava konkurencija na tržištu.

Prema rečima Dežera, Srbija bi trebalo da poštuje i vremenski okvir kada je reč o digitalizaciji, jer u tom procesu kasni.

Rok EU za digitalizaciju je polovina 2015. godine, naglasio je Dežer, a mi smo u Srbiju uložili oko 10 miliona evra u tehničku opremu i pomoć i ne želimo da ona kasni za Evropom.

Upitan o "crnim listama" medija i nevladinih organizacija, koji objavljuju desničarske grupacije, Dežer je odgovorio da bi Tužilaštvo na to trebalo adekvatno da odgovori, jer pravljenje takvih spiskova nije deo normalnog demokratskog procesa.

"Ako mi pomažemo izbeglice i interno raseljena lica, da li su i oni špijuni? Ako EU pomaže Elektroprivredu Srbije u različitim projektima, da li je i to neprijateljska kompanija? Besmisleno je koristiti takve argumente", ocenio je Dežer.

Govoreći o sporu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i tabloida "Kurir", Dežer je napomenuo da politika Evropske komisije i komesara Štefana Filea nije da se mešaju u sudske postupke.

Mi poštujemo nezavisnost pravosuđa, svaka strana pred sudom ima pravo da iznese svoje argumente i da sud odluči, naglasio je Dežer, dok je, povodom saopštenja Filea, ocenio da je bilo "pogrešno protumačeno".

Evropska komisija i File su posvećeni slobodi medija u regionu, ne samo u Srbiji, objasnio je Dežer, i to smatramo osnovnim delom dobrog funkcionisanja demokratije.

Uvek smo reagovali kada je bilo napada na novinare i uvek ćemo biti uz medije i novinare kada im se upućuju pretnje, dodao je Dežer i naglasio da EU podržava međunarodnu istragu koju je Vlada Srbije pokrenula o ubistvu tri novinara u Srbiji.

Dežer podržava i dekriminalizaciju klevete, jer veruje da novinari u Srbiji imaju pravo na slobodu izražavanja, ali i da postoje neka ograničenja predviđena etičkim kodeksom.

Dežer je demantovao i postojanje bilo kakvog pisma, za koje mediji navode da je iz Brisela stiglo sa pohvalama jednih i kritikama drugih državnih funkcionera Srbije, zbog odnosa prema saradnji sa državama regiona.

Mi smo zadovoljni da vidimo da postoji dijalog Hrvatske i Srbije, jer postoji lista problema koje bi trebalo rešiti, rekao je Dežer.

Dobro je da smo imali sastanak ministara, a potom i sada premijera. Srećni smo kada predsednik Srbije Tomislav Nikolić ide u Crnu Goru, jer je sve to deo regionalnih procesa, istakao je Dežer i zaključio da EU nije ništa pisala u tom kontekstu, niti kritikovala bilo koga.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I mediji važni za datum

Izvor: RTV Pink, 22.Jan.2013

. . . Primena Medijske strategije i sloboda medija biće deo aprilskog izveštaja Evropske komisije o Srbiji, kaže za FoNet šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.