Dežer: EU pomaže građanima Srbije

Izvor: B92, Tanjug, 22.Jun.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: EU pomaže građanima Srbije

Beograd -- EU nastavlja da podržava Srbiju kako bi unapredila život građana i tako je učinila svojim pridruženim članom, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Dežer je, na ceremoniji dodele 54 specijalnih vozila za transport medicinskog otpada, podsetio da EU već 10 godina podržava zdravstveni sektor Srbije.

Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je deo naše podrške koji se vidi, rekao je Dežer i naveo činjenicu da se u Srbiji godišnje proizvede 48.000 tona medicinskog otpada, od čega je 9.000 tona opasan otpad, a dve trećine od ovih devet tona čak i zarazan.

Projekat odlaganja medicinskog otpada košta oko šest miliona evra, a ova vozila čine samo 10 odsto te sume, istakao je Dežer.

On je naglasio da će se projektom obuhvatiti i postavljanje sterilizatora sa parom u medicinskim ustanovama, drobilice za igle i skalpele, kao i obuka osoblja za rukovanje medicinskim otpadom.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević rekao je da je za svaki sistem zdravstva veliki izazov rukovanje medicinskim otpadom.

Ovo je komplikovan i ozbiljan posao i u Srbiji 300 državnih zdravstvenih ustanova i oko 3.000 privatnih svakodnevno proizvodi medicinski otpad, rekao je Milosavljević.

Milosavljević je rekao da se ovaj značajan projekat izvodi uz partnerstvo sa EU, ali i Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja i Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Vozila za transport medicinskog otpada namenjena su kliničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, Institutu za javno zdravlje Srbije, Zavodu za javno zdravlje Leskovac i Opštoj bolnici Subotica, dok će 47 manjih vozila, između ostalih, dobiti Veterinarski fakultet i Vojnomedicinska akademija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.