Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljena 54 vozila za transport medicinskog otpada

BEOGRAD -

Zdravstvenim ustanovama u Srbiji danas su svečano dodeljena 54 vozila za transport medicinskog otpada, vrednosti 600 hiljada evra, nabavljena sredstvima Evropske unije, u okviru projekta "Upravljanje medicinskim otpadom".

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i ministar zdravlja Tomica Milosavljević uručili su ključeve od vozila direktorima zdravstvenih ustanova na svečanosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održanoj ispred Palate "Srbija" u Beogradu.

Komplikovan i ozbiljan posao

Upravljanje medicinskim otpadom je komplikovan i ozbiljan posao, a stvaranje materija koje mogu da ugroze životnu okolinu predstavlja svakodnevni izazov, rekao je ministar Milosavljević.

On je istakao da zbrinjavanjem zaraznog infektivnog medicinskog otpada i dobrim rezultatom u prethodnom projektu, koji je tokom poslednje tri godine obezbedio da tačno definišemo nekoliko desetina ustanova i 25 centara koji će biti odgovorni za ovaj posao i edukovanje više od hiljadu ljudi, omogućio je jačanje naših sposobnosti za upravljanje medicinskim otpadom.

Milosavljević je podsetio da posao zbrinjavanja medicinskog otpada uspešno obavljaju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, zajedno sa Upravom za veterinu Ministarstva za poljoprivredu i uz podršku EU.

"Bliži smo za jedan veliki značajan korak rešavanju problema zbrinjavanja medicinskog otpada, ali i uspostavljanju sistema koji u godinama ispred nas više neće biti problem za generacije koje dolaze", naglasio je Milosavljević.

Godišnje oko 48.000 tona otpada

Prema rečima Dežera, zdravstvene institucije u Srbiji, kao i zemlje Evropske unije, godišnje proizvedu oko 48.000 tona otpada, od kojih se 9.600 tona može smatrati opasnim, a dve trećine takvog opasnog otpada je zarazni otpad.

"Pored nabavke 54 vozila za transport infektivnog medicinskog otpada, u okviru projekta predviđena je i nabavka opreme za tretiranje otpada - autoklava, zatim sprovođenje obuke u oblasti adekvatnog tretiranja medicinskog otpada, kao i tehničke podrške u potpunom uspostavljanju sistema upravljanja infektivnim medicinskim otpadom, kao i stvaranje osnova za upravljanje farmaceutskim otpadom", istakao je Dežer.

Vozila su namenjena za transport infektivnog otpada u 25 administrativna okruga u Srbiji, sedam velikih vozila namenjena su kliničkom centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, Institutu za javno zdravlje "Batut", Zavodu za javno zdravlje Leskovac i Opštoj bolnici u Subotici.

47 manjih vozila dobili su 20 Zavoda za javno zdravlje, 13 veterinarskih instituta - uključujući Veterinarski fakultet u Beogradu, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", KBC Zemun, ZC Aleksinac, Vojna bolnica Niš, Vojno medicinska akademija u Beogradu, 7 opštih bolnica u Vranju, Leskovcu, Loznici, Užicu, Novom Pazaru, Vršcu i Vrbasu i 2 doma zdravlja - Voždovac i Palilula.

Ovim projektom unaprediće se praksa upravljanja medicinskim otpadom u 23 zdravstvene ustanove (Zavoda za javno zdravlje i 12 veterinarskih instituta) kroz nabavku 54 vozila za transport medicinskog otpada, opreme za tretiranje otpada, kao i kroz sprovođenje obuka u oblasti adekvatnog tretitanja medicinskog otpada, navedeno je u saopštenju.

Projekat "Upravljanje medicinskim otpadom", koji se sprovodi kroz IPA program 2008, zajedno sa prethodnim projektom koji je EU finansirala kroz KARDS 2006 "Tehnička podrška u upravljanju medicinskim otpadom", doprineće harmonizaciji i primeni prakse upravljanja infektivnim otpadom sa direktivama EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dežer: EU pomaže građanima Srbije

Izvor: B92, 22.Jun.2010

Beograd -- EU nastavlja da podržava Srbiju kako bi unapredila život građana i tako je učinila svojim pridruženim članom, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer...Dežer je, na ceremoniji dodele 54 specijalnih vozila za transport medicinskog otpada, podsetio da EU već 10 godina podržava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.