Devenport: Poglavlje 35 nije o priznanju Kosova

Izvor: Press, 31.Dec.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Poglavlje 35 nije o priznanju Kosova

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, izjavio je danas da je optimista kada je reč o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, napominjući da se pregovaračko poglavlje 35 ne odnosi na priznanje Kosova.
            "Reč je o dijalogu između Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. To je taj termin koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se koristi u svim zaključcima Evropskog saveta i u pregovoaračkoj platformi za Srbiju", rekao je Devenport u intervjuu za "Politiku".
Kako je naveo, "jasno je da mora da dođe i do pravno obavezujućeg sporazuma".
"Dakle ne pominje se priznanje Kosova. Nije o tome reč u pregovorima", rekao je Devenport.
Suština dijaloga Beograda i Prištine, koji traje već pet godina, jeste, kako je objasnio, da mora da dođe do konkretnih rezultata na bazi dijaloga obe strane.
On je odbacio navode da je poglavlje 35 sastavljeno tako da favorizuje Prištinu te da joj faktički daje pravo veta na pristupanje Srbije EU.
"Reč je o dijalogu u kojem postoji obaveza i jedne i druge strane da ne smeju da blokiraju jedna drugu na putu evropskih integracija", rekao je Devenport dodavši da ne treba zaboraviti da je proces normalizacije u suštinskom interesu obe strane.
On je istakao da je dijalog najveći i najbitniji mehanizam za ostvarivanje ove normalizacije.
Devenport je rekao da je optimista kada je reč o članstvu Srbije u EU, ali da ne može da prognozira koliko dugo će pregovori trajati navodeći primer Hrvatske koja je pregovarala sedam godina.
"Vrlo je bitno da Srbija ostane na tom putu", rekao je Devenport.
Brzina, kako je objasnio, zavisi pre svega od sposobnosti Srbije da ispuni sva očekivanja u svim oblastima.
Devenport je rekao da će poglavlja 25 i 26 koja se tiču nauke i kulture verovatno brže biti zatvorena jer je tu Srbija napredovala, ali da će 
poglavlja 23 i 24 verovatno biti otvorena do kraja pregovaračkog procesa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.