Devenport: Opšta ocena Izveštaja EK pozitivna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Opšta ocena Izveštaja EK pozitivna

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je opšta ocena Izveštaja EK o napretku pozitivna, te da je vreme za otvaranje poglavlja 35 i 32, a da početkom 2016. može doći i do otvaranja poglavlja 23 i 24.

"Možemo da kažemo da je opšta ocena dosta pozitivna, ovogodišnji izveštaj je značajan zbog toga što je došlo do većeg broja detaljnih preporuka", rekao je Devenport za N1.

Šef Delegacije EU je rekao da se u Izveštaju navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se ekonomija oporavlja nakon recesije, da je deficit budžeta značajno smanjen, da je inflacija mala, da je stopa nezaposlenosti koja je visoka, ipak pala ispod 20 odsto.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija je zadovoljna tempom ekonomskih i strukturalnih reformi u Srbiji dodajući da ipak predstoje veliki izazovi, naročito kad su u pitanju javna preduzeća i restrukturiranje.

On je naveo da je primećeno da postoji curenje informacija istraga u medije, netransparentnost finansiranja medija, kao i konkretni rezultati istraga u pravosuđu.

Devenport je rekao da postoji zabrinutost za medijske slobode u Srbiji.

"S jedne strane je došlo do usvajanja seta medijskih zakona, delimično do implementacije zakona tokom ovih godinu dana, došlo je do procesa privatizacije medija i došlo je do toga, što je opšte primljeno, da država mora da se povuče iz medija. Međutim, vidimo curenje informacija zvaničnih istraga u medije, netransparentnost finansiranja medija - to će biti veliki zadatak za iduću godinu", navodi Devenport.

Šef delegacije EU je rekao da će EU insistirati na implementaciji Briselskog sporazuma i istakao da je Evropskoj uniji jasna važnost Zajednice srpskih opština za Srbiju i da je ona od velikog značaja za građane na Kosovu.

Upitan zašto se insistira na tome da prvo pregovaračko poglavlje bude Poglavlje 35, Devenport je rekao da sve zavisi od stavova zemalja članica EU.

Šef delegacije EU je ocenio da je došlo do poboljšanja u regionalnoj politici i istakao veliki napredak Srbije u bilateralnim odnosima, naročito sa Albanijom i BiH.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devenport: Opšta ocena Izveštaja EK pozitivna

Izvor: B92, 11.Nov.2015

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je danas da je opšta ocena Izveštaja EK o napretku pozitivna...On je dodao da je vreme za otvaranje poglavlja 35 i 32, a da početkom 2016. može doći i do otvaranja poglavlja 23 i 24..."Možemo da kažemo da je opšta ocena dosta pozitivna, ovogodišnji...

Nastavak na B92...

Devenport: Opšta ocena Izveštaja EK pozitivna

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Nov.2015

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je opšta ocena Izveštaja EK o napretku pozitivna, te da je vreme za otvaranje poglavlja 35 i 32, a da početkom 2016. može doći i do otvaranja poglavlja 23 i 24..."Možemo da kažemo da je opšta ocena dosta pozitivna, ovogodišnji izveštaj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.