Devenport: EU očekuje od vlade reforme i nastavak dijaloga

Izvor: Politika, 21.Mar.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: EU očekuje od vlade reforme i nastavak dijaloga

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izjavio je da Brisel od nove vlade Srbije očekuje što skorije sprovođenje ekonomskih i strukturnih reformi, koje su veoma bitne za borbu protiv korupcije i za ekonomski rast.

„Ja sam ubeđen u to da će nova vlada veoma ozbiljno da se bavi tim reformama”, rekao je Devenport Tanjugu i dodao da je EU „spremna da podrži vladu koja će sprovesti takve reforme”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Imajući u vidu da EU očekuje i nastavak dijaloga s Prištinom i punu implementaciju Briselskog sporazuma, šef delegacije Unije u Beogradu, čestitajući Srpskoj naprednoj stranci na „velikoj pobedi”, ocenjuje da „nova vlada nosi veliku odgovornost i imaće velike izazove”.

On je podsetio da je dosadašnja vlada radila na veoma bitnim reformama i na novim zakonima, među kojima su zakon o privatizaciji, o stečaju, o planiranju i izgradnji, zakon o radu...

Podsećajući da je slogan SNS u predizbornoj kampanji bio „svom snagom za reforme”, on je ocenio da će što skorije sprovođenje konkretnih reformi biti najveći prioritet i za novu vladu, i za zemlju, i za građane.

Devenport je posebno ukazao na reforme u oblasti pravosuđa i ekonomske i strukturne reforme.

On je podsetio da na polju pravosuđa već postoji Strategija i Akcioni plan.

„Sada želimo da podržimo dalje korake u tom pravcu. Ovo će, naravno, biti od velikog značaja za (pristupne) pregovore i, naročito, za napredak u okviru Poglavlja 23 i želimo da otvorimo to poglavlje što pre, ali treba da vidimo taj napredak”, kazao je ambasador EU.

EU, prema njegovim rečima, želi i da vlada Srbije nastavi dijalog s Prištinom.

„Ovo je ključna stvar za Evropski savet. Kao što znate, želimo da vidimo punu implementaciju sporazuma od 19. aprila”, kazao je Devenport i dodao da ima još važnih tema, čak i u vezi sa sprovođenjem Briselskog sporazuma.

On je ocenio da je „veoma ohrabrujuće” to što su čak i tokom predizborne kampanje održane dve runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

„Mi smo spremni i želimo da nastavimo taj proces, taj dijalog i mi smo, uprkos svim različitim pritiscima, nastavili i tokom ove izborne pauze sve tehničke i analitičke preglede”, rekao je on.

Devenport je pohvalio i pregovarački tim Srbije, koji predvodi Tanja Miščević, za rad „punom snagom” proteklih meseci i istakao da je svaki sastanak i analitički i tehnički pregled bio zadovoljavajući.

On je naglasio i da je zajednički cilj Srbije i EU da poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, pravdu, slobodu i bezbednost, budu otvorena što pre i dodao da dve strane intenzivno rade na ostvarenju konkretnog napretka u tom pogledu.

Devenport je ukazao na značaj efikasne koordinacije svih aktivnosti vezanih za evropske integracije, ocenivši da će to, verovatno, biti najveći izazov za novu vladu.

Na pitanje kakva je bila sadržina poruke visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u vezi sa situacijom u Ukrajini, koju je preneo ministru spoljnih poslova Ivanu Mrkiću na sastanku u sredu, Devenport je odgovorio: „Mogu samo da vam kažem da sam objasnio ministru Mrkiću stav EU što se tiče veoma ozbiljne situacije koja sada postoji u Ukrajini. Objasnio sam mu stav EU posle sednice Saveta u ponedeljak.„

Eštonova je u ponedeljak izjavila da EU neće priznati rezultate referenduma o pripajanju Krima Rusiji, a Spoljnopolitički savet EU je istog dana pooštrio sankcije Rusiji, usvojivši spisak od 21 krimskog i ruskog funkcionera kojima će biti zabranjeno da putuju i raspolažu imovinom u EU.

Ambasador Devenport je ocenio i da je izborni proces bio „veoma miran” i da su „ispunjeni svi uslovi za dobre izbore”, podsetivši da su i posmatrači OEBS potvrdili da je sve proteklo u skladu sa zakonom.

On je, međutim, primetio da su posmatrači OEBS imali nekoliko primedbi vezanih za medijsko izveštavanje.

„Oni su govorili, na primer, o nedostatku medijskog pluralizma u Srbiji tokom ove kampanje. To je nešto na šta smo i mi ukazivali, tokom nekoliko godina, u izveštaju (Evropske komisije) o napretku (Srbije)”, rekao je Devenport.

„Sada je zaista veoma bitno da se nova vlada hitno bavi primenom medijske strategije, naročito što se tiče seta novih zakona. Postoje tri nova zakona u ovoj oblasti i mislim da svi razumeju da bi bilo dobro da ne čekamo na konkretne rezultate u ovoj oblasti”, ocenio je on.

Komentarišući hapšenje Darka Šarića, ambasador EU je ocenio da je to veliko dostignuće u borbi protiv organizovanog kriminala.

„To je, takođe, plod napora Vlade, relevantnih agencija u Vladi, ali i rezultat efikasne saradnje sa kolegama, agencijama, vladama van Srbije i u regionu. To je veoma bitan aspekat ovog uspeha”, rekao je on.

Devenport je izrazio očekivanje da će sudski postupak biti „u skladu sa svim zakonima u ovoj oblasti i da će taj rad biti potpuno profesionalan”.

Devenport: Da Srbija shvati ozbiljnost krize u Ukrajini

NOVI SAD, – Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas u Novom Sadu da EU od Srbije očekuje da shvati ozbiljnost krizne situacije u vezi sa Ukrajinom.

„Očekujemo da Srbija shvati ozbiljnost pretnji miru povodom te krize”, rekao je Devenport na panel diskusiji o odnosima Srbije i EU posle otvaranja pregovora i početka nove etape u procesima evrointegracija naše zemlje.

Situacija oko Ukrajine je veoma ozbiljna, naglasio je Devenport i dodao da se u EU očekuje „da zemlje kandidati za članstvo podržavaju stavove EU što se tiče spoljne politike”.

Evropska unija, dodao je on, želi da ti problemi u vezi sa Ukrajinom budu rešeni na miran način, a „jasno je, takođe, da je sada nažalost ponašanje ruske strane u Ukrajini neprihvatljivo”.

Napominjujući da EU očekuje da Srbija, kao zemlja koja će predsedavati OEBS-om sledeće godine, shvati ozbiljnost te krizne situacije, Devenport je rekao da je o tom problemu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i, kako je dodao, misli da on deli veliku zabrinutost EU tim povodom.

U vezi sa postojanjem specijalnih odnosa Srbije i Rusije, Devenport je ocenio da to nije nikakav izuzetak, jer kako je rekao i druge članice EU imaju tradicionalno dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

Sporazum Srbije sa Ruskom Federacijom o specijalnim trgovinskim odnosima ima veoma važnu ulogu i „ja lično ne vidim nikakav razlog zbog čega Srbija ne bi mogla da sa Ruskom Federacijom razvija pozitivne i konstruktuvne odnose u svim oblastima”, rekao je Devenport.

Tanjug

objavljeno: 21.03.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devenport: EU očekuje od vlade reforme i nastavak dijaloga

Izvor: Blic, 21.Mar.2014

Beograd - Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izjavio je da Brisel od nove vlade Srbije očekuje što skorije sprovođenje ekonomskih i strukturnih reformi, koje su veoma bitne za borbu protiv korupcije i za ekonomski rast...- Ja sam uveren u to da će nova vlada veoma ozbiljno da se bavi tim...

Nastavak na Blic...

Davenport: EU očekuje reforme i nastavak dijaloga

Izvor: RTS, 21.Mar.2014

Ubeđen sam da će se nova vlada ozbiljno baviti reformama, a takvu vladu će podržati EU, rekao je šef delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport. Ukazao je i na važnost nastavka dijaloga sa Prištinom, kao i otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Unijom. ..Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl...

Nastavak na RTS...

Mladi prioritet SNS Palilule (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 21.Mar.2014

Tvrdnje o promenama u vladajućoj koaliciji nisu tačne, tvrdi Boban Džunić, predsednik OO SNS Palilula. On je dodao i da je sada najvažnije sačekati formiranje republičkog parlamenta, kako bi se nastavilo sprovođenje obećanih reformi i na lokalnom nivou.. Poverenje koje su građani Srbije na...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.