Davenport: EU očekuje reforme i nastavak dijaloga

Izvor: RTS, 21.Mar.2014, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport: EU očekuje reforme i nastavak dijaloga

Ubeđen sam da će se nova vlada ozbiljno baviti reformama, a takvu vladu će podržati EU, rekao je šef delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport. Ukazao je i na važnost nastavka dijaloga sa Prištinom, kao i otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Unijom.

Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport rekao je da Brisel od nove Vlade Srbije očekuje što skorije sprovođenje ekonomskih i strukturnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reformi, koje su veoma bitne za borbu protiv korupcije i za ekonomski rast.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da u Vojvodini trenutno ne postoje zakonske mogućnosti za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Pastor je istakao da će Skupština nastaviti da ozbiljno i odgovorno radi na poslovima koji su započeti pre republičkih izbora, pre svega na Statutu AP Vojvodine.

Naglasio je da je Radna grupa, sastavljena od predstavnika svih stranaka koje participiraju u pokrajinskom parlamentu, "radila izuzetno profesionalno, stavljajući struku ispred političkih razlika".

Davenport je u Novom Sadu podržao napore Skupštine Vojvodine za nalaženje prihvatljivog rešenja za usklađivanje Statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije. Ocenio je da je Statut potreban zbog opšte političke stabilnosti u zemlji.

Prema njegovim rečima Skupština Vojvodine je "odgovorno i razumno" pristupila rešavanju pitanja Statuta Vojvodine nakon odluke Ustavnog suda Srbije da su delovi tog akta neustavni, te da se nada da će ti napori uroditi plodom.

"Ja sam ubeđen u da će se nova vlada veoma ozbiljno baviti tim reformama", rekao je Davenport Tanjugu i dodao da je EU "spremna da podrži vladu koja će sprovoditi takve reforme".

Imajući u vidu da EU očekuje i nastavak dijaloga s Prištinom i punu implementaciju Briselskog sporazuma, šef delegacije Unije u Beogradu, čestitajući Srpskoj naprednoj stranci na "velikoj pobedi", ocenjuje da "nova vlada nosi veliku odgovornost i imaće velike izazove".

Podsetio je da je dosadašnja vlada radila na veoma bitnim reformama i na novim zakonima, među kojima su zakon o privatizaciji, o stečaju, o planiranju i izgradnji, zakon o radu.

Podsećajući da je slogan SNS-a u predizbornoj kampanji bio "svom snagom za reforme", ocenio je da će što skorije sprovođenje konkretnih reformi biti najveći prioritet i za novu vladu, i za zemlju, i za građane.

Davenport je posebno ukazao na reforme u oblasti pravosuđa i ekonomske i strukturne reforme.

Ukazao je da na polju pravosuđa već postoje Strategija i Akcioni plan.

"Sada želimo da podržimo dalje korake u tom pravcu. Ovo će, naravno, biti od velikog značaja za (pristupne) pregovore i, naročito, za napredak u okviru Poglavlja 23 i želimo da otvorimo to poglavlje što pre, ali treba da vidimo taj napredak", rekao je ambasador EU.

Unija, prema njegovim rečima, želi da Vlada Srbije nastavi dijalog s Prištinom.

"Ovo je ključna stvar za Evropski savet. Kao što znate, želimo da vidimo punu implementaciju sporazuma od 19. aprila", rekao je Davenport i dodao da ima još važnih tema, čak i u vezi sa sprovođenjem Briselskog sporazuma.

Ocenio je da je "veoma ohrabrujuće" to što su čak i tokom predizborne kampanje održane dve runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

"Mi smo spremni i želimo da nastavimo taj proces, taj dijalog, i mi smo, uprkos svim različitim pritiscima, nastavili i tokom ove izborne pauze sve tehničke i analitičke preglede", rekao je Davenport.

Davenport je pohvalio i pregovarački tim Srbije, koji predvodi Tanja Miščević, za rad "punom parom" proteklih meseci i istakao da je svaki sastanak, i analitički i tehnički pregled bio zadovoljavajući.

Naglasio je i da je zajednički cilj Srbije i EU da poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, pravdu, slobodu i bezbednost, budu otvorena što pre i dodao da dve strane intenzivno rade na ostvarenju konkretnog napretka u tom pogledu.

Davenport je ukazao na značaj efikasne koordinacije svih aktivnosti u vezi sa evropskim integracijama, ocenivši da će to, verovatno, biti najveći izazov za novu vladu.

Na pitanje kakva je bila sadržina poruke visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u vezi sa situacijom u Ukrajini, koju je preneo ministru spoljnih poslova Ivanu Mrkiću na sastanku u sredu, Davenport je odgovorio: "Mogu samo da vam kažem da sam objasnio ministru Mrkiću stav EU što se tiče veoma ozbiljne situacije koja sada postoji u Ukrajini. Objasnio sam mu stav EU posle sednice Saveta u ponedeljak."

Eštonova je u ponedeljak izjavila da EU neće priznati rezultate referenduma o pripajanju Krima Rusiji, a Spoljnopolitički savet EU je istog dana pooštrio sankcije Rusiji, usvojivši spisak od 21 krimskog i ruskog funkcionera kojima će biti zabranjeno da putuju i raspolažu imovinom u EU.

Izbori protekli u skladu sa zakonom

Ambasador Davenport je ocenio i da je izborni proces bio "veoma miran" i da su "ispunjeni svi uslovi za dobre izbore", podsetivši da su i posmatrači OEBS-a potvrdili da je sve proteklo u skladu sa zakonom.

On je, međutim, primetio da su posmatrači OEBS-a imali nekoliko primedbi u vezi sa medijskim izveštavanjem.

"Oni su govorili, na primer, o nedostatku medijskog pluralizma u Srbiji tokom ove kampanje. To je nešto na šta smo i mi ukazivali, tokom nekoliko godina, u izveštaju (Evropske komisije) o napretku (Srbije)", rekao je Davenport.

"Sada je zaista veoma bitno da se nova vlada hitno bavi primenom medijske strategije, naročito što se tiče seta novih zakona. Postoje tri nova zakona u ovoj oblasti i mislim da svi razumeju da bi bilo dobro da ne čekamo na konkretne rezultate u ovoj oblasti", ocenio je ambasador EU.

Komentarišući hapšenje Darka Šarića, ambasador EU je ocenio da je to veliko dostignuće u borbi protiv organizovanog kriminala.

"To je, takođe, plod napora Vlade, relevantnih agencija u Vladi, ali i rezultat efikasne saradnje sa kolegama, agencijama, vladama van Srbije i u regionu. To je veoma bitan aspekat ovog uspeha", rekao je Davenport.

Davenport je izrazio očekivanje da će sudski postupak biti "u skladu sa svim zakonima u ovoj oblasti i da će taj rad biti potpuno profesionalan".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.