Devenport: EK uverena da će Hrvatska poštovati svoje obaveze

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Avg.2015, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: EK uverena da će Hrvatska poštovati svoje obaveze

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji Majkl Devenport podsetio je govoreći o dvojezičnim natpisima u Hrvatskoj, da je zaštita manjina jedna od osnovnih vrednosti EU i načelo koje je eksplicitno navedeno u Ugovoru o EU i dodao da je Evropska komisija uverena da će Hrvatska poštovati svoje nacionalne i međunarodne obaveze.

"Osim toga, diskriminacija po osnovu pripadnosti nacionalnoj manjini je izričito zabranjena u Povelji o osnovnim pravima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Evropske unije koja se primenjuje kad god se sprovodi zakonodavstvo EU. Komisija se stara da se prilikom primene zakona EU poštuju osnovna prava i princip zabrane diskriminacije" rekao je Devenport, a EU info centar u Beogradu.

Kako je naveo poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti predstavlja jedan od kamena temeljaca Evropske unije propisan članom 3 Ugovora o Evropskoj uniji.

"Iako nacionalne politike o jeziku, uključujući dvojezične javne natpise, ostaju u nadležnosti svake države članice pojedinačno, Komisija je uverena da će hrvatske vlasti poštovati svoje nacionalne i međunarodne obaveze, a posebno Okvirnu konvenciju Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina kao i evropsku Povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, koje je ona ratifikovala", istakao je Devenport.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.