Denacionalizacija uslov za EU

Izvor: B92, 29.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denacionalizacija uslov za EU

Srđan Srećković (FoNet, arhiv)

Beograd -- Srbija je jedina od bivših socijalističkih zemalja u kojoj pitanje restitucije i denacionalizacije još nije rešeno.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković podsetio je da je rešavanje ovog pitanja jedan od uslova za ulazak u Evropsku Uniju, kao i da je pravo na privatnu svojinu jedno od elementarnih ljudskih prava.

Na okruglom stolu "Putevi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stranputice denacionalizacije u Srbiji" u organizaciji Ministarstva za dijasporu i Kongresa srpskog ujedinjenja, Srećković je rekao da zakon o restituciji mora biti usvojen, jer bi Srbija tako stavila tačku na neslavni deo svoje prošlosti i pridružila se evropskom zakonodavstvu.

"Moj stav je da treba izvršiti naturalnu restituciju, odnosno fizički povraćaj imovine. Drugi deo treba da bude ispunjen kroz hartije od vrednosti iza kojih će stajati država kao garant naplativosti, imajući u vidu finansijske kapacitete i budžetska ograničenja, kao i efekte globalne ekonomske krize", rekao je Srećković.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Restitucija - zakon koji još (samo) Srbija nema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2008, 15:37

BEOGRAD - Denacionalizicija i restitucija oduzete imovine je pitanje poštovanja osnovnog ljudskog prava na privatnu svojinu, a Srbija je jedina zemlja bivšeg komunističkog bloka koja nema zakonsko rešenje za ovaj problem, izjavio je danas ministar za dijasporu Srđan Srećković...Na okruglom stolu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.