Deli: Mađarska će pomoći Srbiji ali ima očekivanja

Izvor: RTS, 08.Nov.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deli: Mađarska će pomoći Srbiji ali ima očekivanja

Srbija zna da će Mađarska da joj pomogne u priključenju Evropskoj Uniji, ali i da Mađarska ima očekivanja, posebno kada je reč o manjinskim pravima, izjavio je poslanik Saveza Vojvođanskih Mađara u Evropskom Parlamentu Andor Deli.
"Ne samo da podržavam namere Srbije za priključenjem, nego otvoreno stavljam do znanja da sa mađarske strane postoje i očekivanja koja se tiču prvenstveno manjinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitanja", rekao je Deli.
Deli je u intervjuu za "Mađar so" izjavio da je za godinu ipo dana, koliko je poslanik u EP na listi mađarskog "Fidesa", sa srpskim vlastima i sa onima koji su u Srbiji nadležni za donošenje odluka u evropskim integracijama, uspeo da ostvari otvorenu komunikaciju.
"Veze među nama su veoma značajne i počinjemo da postižemo obostrano poverenje. To u punoj meri oslikava stav mađarske vlade, da Mađarska i Srbija moraju da neguju partnerske odnose", rekao je Deli.
Dodao je da ta tema dotiče vojvođansku mađarsku zajednicu, za koju je ocenio da je "jedna od onih subjekata koji imaju najviše koristi od evrointegracije Srbije" delom zbog geografskog položaja i blizine, a sa druge strane zbog toga što je interes Mađara vladavina prava, pravna sigurnost, očvršćavanje pitanja manjinskih i ljudskih prava.
Prema njegovim rečima, takvo očekivanje je na primer poglavlje o manjinama, odnosno manjinski akcioni plan koji je sastavni deo akcionog plana tačke 23.
"Između srpske strane i nas ne postoje tabu teme, karakteriše nas otvorena komunikacija. Srpska strana zna da ćemo pomoći, ali istovremeno postoje i očekivanja. Trebalo je vremena da se ova otvorenost postigne", dodao je Deli.
Upitan da prokomentariše nezvanične najave da će "upravljanje situacijom migracije biti jedan od zahteva Srbiji prilikom evropskih integracija", Deli je rekao da još ne može da govori o konkretnim stvarima, jer još nije objavljen izveštaj Evropske Komisije.
"Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku je već sigurno formulisao da će u izveštaju pitanje migracije imati značajniju ulogu. To je novina u odnosu na dosadašnje izveštaje", rekao je Deli.
Kako je ocenio, politička situacija u kojoj se nalaze države-kandidati je teža nego ona u kojoj se nalaze članice Unije, koje učestvuju u procesu donošenja odluka povodom pitanja migracije, a kandidati eventualno mogu da prihvate odluke koje donesu drugi.
"Iz ove perspektive situacija u kojoj se Srbija nalazi je teška, jer je postavljen novi kriterijum kome treba udovoljiti", ocenio je Deli.
On smatra da je srpska vlada pokazala rezultate na putu ka EU i da se trudila da odgovori njenim zahtevima, te da je red na državama-članicama da daju zeleno svetlo "barem za otvaranje poglavlja 35".
"Evropski Parlament, a to se čulo više puta, nedvosmisleno podržava otvaranje prvog poglavlja pregovora još pre kraja godine. Naravno, uvek dodajemo i da odluku donose države-članice, odnosno Savet Evrope. Nadam se da će izveštaj Evropske Komisije uskoro izaći u javnost i da će se videti stav u vezi Srbije", zaključio je Deli.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.