Delevićeva: Spremni za dalje korake

Izvor: B92, 18.Jan.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delevićeva: Spremni za dalje korake

Milica Delević (FoNet, arhiva)

Beograd -- Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević kaže da će Beograd spremno dočekati naredne korake u procesu pridruživanja EU.

Srbija će učiniti sve da bude spremna, kada stigne upitnik iz Evropske komisije, da na njega u najkraćem roku odgovori, brzinom koja potvrđuje našu spremnost da uđemo u dalje ugovorne odnose sa Evropskom unijom, rekla je Delevićeva za Radio Slobodnu Evropu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ona je ocenila da je teže priznati zločine koji su učinjeni u vaše ime, takva vrsta suočavanja sa prošlošću nije laka ni za jednu zemlju i zahteva jedno duže vreme i jedan unutrašnji politički proces sazrevanja.

"Ta vrsta uslovljavanja, koja stiže iz Evropske unije i koju smo u početku imali od SAD, koja je je bila motor politike uslovljavanja, može to da podstakne, ali je na unutrašnjem političkom procesu da na to odgovori. Za Srbiju je to bila jedna od tema koja jeste obeležila period tranzicije od 2000. godine na ovamo", ocenila je Delevićeva.

Ona smatra da se suočavanje sa prošlošću često svodi samo na uslov koji Evropska unija postavlja da se sarađuje sa Haškim tribunalom, da se ljudi koji su optuženi za teške ratne zločine izruče Haškom tribunalu.

"Međutim, to jeste formalni uslov i možete na njega odgovoriti kao na formalni uslov, ali suočavanje sa prošlošću, prihvatanje odgovornosti za ono što se desilo, je jedan drugačiji proces koji može biti podstaknut uslovljavanjem, ali ne može da proizađe kao rezultat uslovljavanja", ocenila je Delevićeva.

Delevićeva navodi i da članstvo u NATO-u nije uslov za ulazak u Evropsku uniju.

"Drago mi je što je odnos Srbije i NATO-a prešao iz faze u kojoj je dominirao sukob, u jednu fazu kojom dominira saradnja kroz modalitet programa Partnerstvo za mir. Čini mi se da Srbija u ovom trenutku jeste posvećena toj saradnji i da radi na tome da izvuče maksimum koristi iz ove saradnje", rekla je Delevićeva.

"U kom pravcu će u budućnosti ići članstvo, videćemo. Verujem, ako budemo išli prema članstvu, da će se na kraju o tome izjasniti građani na referendumu. Za Evropsku uniju nije presudno da li jeste član ili niste, ali je važno da li ste u svađi ili niste u svađi. Čini mi se da su naši odnosi u ovom trenutku obeleženi saradnjom, a ne sukobom, i da je to ono što je suštinski važno za proces evropske integracije", ocenila je Delevićeva.

Na pitanje koliko će Srbija dugo čekati da uđe u EU, Delevićeva je rekla da prvi korak koji treba da se dogodi jeste da se unutar Saveta ministara postigne dogovor o tome da se naš zahtev za članstvo uputi Evropskoj komisiji.

Tada će nama Evropska komisija dostaviti taj, kako je rekla, već sada mnogo pominjani u medijima, upitnik, na koji bi mi trebalo da odgovorimo u najkraćem roku.

"Mogu da kažem da će Srbija učiniti sve da bude spremna, kada upitnik stigne, da na njega u najkraćem roku odgovori i da će, dok upitnik ne stigne, nastojati da nastavi da sprovodi Trgovinski sporazum na način koji je podržavajući i koji ohrabruje Komisiju da nam da pozitivno mišljenje. Naravno da će nastaviti sa reformama, uvažavajući preporuke iz izveštaja o napretku iz oktobra 2008", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bićemo spremni za upitnik EU

Izvor: Kurir, 19.Jan.2010, 02:40

BEOGRAD - Srbija če učiniti sve da bude spremna, kada stigne upitnik iz Evropske komisije, da na njega u najkraćem roku odgovori, brzinom koja potvrđuje našu spremnost da uđemo u dalje ugovorne odnose sa Evropskom unijom, rekla je direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.