Delević: Dijalog Beograd-Priština važan za EU i ceo region

Izvor: Blic, 07.Mar.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Dijalog Beograd-Priština važan za EU i ceo region

Početak dijaloga Beograda i Prištine značajan je za Evropsku uniju i sve aktere u regionu - ocenila je Milica Delević, direktorka vladine kancelarije za evropske integracije Srbije, i istakla da je EU, iako nema saglasnost o pojedinim pitanjima, posvećena evropskim integracijama celog regiona.

Podsećajući da je dijalog omogućen usvajanjem zajedničke rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Delević je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekla da je "važno da proces počne i da se odvija na način koji doprinosi konačnoj integraciji čitavog regiona u EU".

- Evropska unija nema saglasnost o određenim stvarima, ali postoji vrlo jasna saglasnost o tome da prati procese integracije u celom regionu. Ona je posvećena tome da vidi sve nas u članstvu EU - istakla je Delević.

Ona je ocenila da je pitanje ulaska u EU bitno za sve aktere u regionu, jer je svima EU konačni cilj , a čitav region želi u njoj da se nađe.

- Nije u pitanju postavljanje uslova. Mislim da je u pitanju obavljanje posla koji nam je svima u interesu. Na atmosferu, u kojoj se integracija čitavog regiona, pa i Srbije, odvija, svakako utiče spremnost svakog pojedinačno da doprinese tome da region kao celina ide ka EU - kazala je Delević.

Na pitanje da li će Srbija moći da dobije status kandidata za članstvo ako se do kraja godine Ratko Mladić ne uhapsi, Delević je rekla da ne može da se očekuje da će se predomisliti ni Brisel, ni Vlada Srbije, i da je važno da se okonča "suočavanje sa prošlošću i privođenje pravdi onih koji su optuženi za teške ratne zločine".

Ona je, takođe, rekla da trenutno niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata, ističući da u tom cilju treba nastaviti sa intenzivnim radom na stvarima definisanim u akcionom planu i primenjivati preporuke iz izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

Na pitanje o tome kakvo je raspoloženje u EU povodom proširenja i da li Srbiju žele u EU, Delević je istakla da se često čuju jasne poruke da je "stavljanje Srbije u članstvo na nivou proširenja porodice", a da je najbolji garant za obezbeđivanje potrebnih standarda u zemlji "podrška, a ponekad i pritisak EU".

Povodom procene viznog režima polovinom godine, Delević je istakla da treba raditi na smanjenju broja lažnih azilanata koji odlaze u zemlje "belog šengena", dosledno ispunjavati obaveze, primenjivati zakone i sarađivati sa evropskim partnerima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.