Delegacija Srbije  putuje u Brisel

Izvor: Blic, 29.Avg.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija Srbije putuje u Brisel

Posle razgovora u Užicu sa predstavnicima Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske o saobraćajnim i energetskim projektima, Tadić je novinarima rekao da primedbe na Rezolucije Srbije o Kosovu nisu stigle iz institucija EU, već iz ministarstava inostranih poslova pojedinih zemalja.

On je iskazao spremnost Srbije da razgovara sa partnerima iz EU o tom pitanju i dodao da je Rezolucija Srbije o Kosovu kompromisna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da štiti legitimne nacionalne interese države. „Građani Srbije dobro znaju da pitanje Kosova i Metohije ne možemo rešiti samo sa Kinom, Rusijom, Brazilom i Indijom, kojima smo zahvalni, već to pitanje moramo rešavati i u dogovoru sa najvećim zemljama EU i SAD", precizirao je Tadić.

Narednih dana srpski zvaničnici razgovaraće i u Briselu i Vašingtonu o tome da li je moguće postići kompromis o tekstu rezolucije, najavio je Tadić. „Radićemo fleksibilno, ali postoje granice preko kojih ne možemo da pređemo", rekao je Tadić i dodao da od njega, kao predsednika, niko nikada nije tražio da Srbija prizna nezavisnost Kosova kao uslov za ulazak Srbije u EU. „Nije tačno da nikoga nismo konsultovali pre podnošenja rezolucije Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN)", napomenuo je Tadić. Pre podnošenja rezolucije, objasnio je Tadić, dobili smo informaciju da se Albanci spremaju da podnesu svoju rezoluciju i morali smo da ih predupredimo. „Srbija nikada neće priznati Kosovo. To je crvena linija preko koje nećemo preći", precizirao je Tadić u izjavi novinarima u Užicu, i dodao da je o tome obavestio lidere zapadnih zemalja. „To sam preneo Vesterveleu, i Klintonovoj, i Sarkoziju i Merkelovoj i to kažem svima", istakao je predsednik Srbije. On je ocenio da je podneta rezolucija kompromisna, napominjući da ona štiti nacionalne interese Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer RS Milorad Dodik ocenili su da je odsustvo jasnog stava Bosne i Hercegovine prema integritetu Srbije i rezoluciji o Kosovu opasno i kontraproduktivno. Dodik je, osvrćući se na činjenicu da BiH nije saopštila kako će se izjasniti o rezoluciji Srbije o Kosovu na Generalnoj skupštini UN, rekao da je odnos Sarajeva prema tom pitanju konfuzan, potpuno neodgovoran i politički neodrživ „kao što je i sama BiH". On je rekao da je na sednici Predsedništva BiH pre dva dana srpski predstavnik Nebojša Radmanovihc tražio da se dogovori podrška rezolucija Srbije u skladu s činjenicom da BiH nije priznala Kosovo.

Obnova graničnog prelaza Kotroman

Na graničnom prelazu Kotroman između Srbije i Bosne i Hercegovine juče je počela izgradnja objekata za carinsku i policijsku službu, a radove finansira Vlada Srbije. Početku radova su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Sastanak sa privrednicima

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik sastali su se juče pre podne u Užicu sa privrednicima i predstavnicima vlasti iz Srbije i Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali srpski ministri rudarstva i energetike Petar Škundrić, trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, i ministri Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, za finansije, Slobodan Puhalac, ministar industrije, energetike i rudarstva, Nedeljko Čubrilović za saobraćaj i veze i Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma.

Predsednici Dodik i Tadić doveli ćiru u Višegrad

(Tanjug) - Građani Višegrada u Republici Srpskoj su ovacijama dočekali predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera RS Milorada Dodika koji su otvorili prugu uskog koloseka Mokra Gora - Višegrad.

U taj grad na Drini voz „ćiro" je stigao prvi put posle 32 godine. Tadić je tom prilikom istakao da značaj ove pruge nije samo simbolički i izrazio nadu da će kao i sa one strane Drine pruga doprineti razvoju turizma i otvaranju radnih mesta. Predsednik Srbije je istakao da ima mnogo zajedničkih projekata sa njegovim „drugom Miletom Dodikom", koji povezuju ljude sa ove i one strane Drine. „Tako će biti dok obavljamo naše mandate i ne samo zbog specijalnih veza", dodao je on. Tadiću se, kako je rekao, posebno dopalo što na vozu piše JŽ - što je skraćena nekadašnjih jugoslovenskih železnica. „To nas vraća u stara sećanja i tome se radujem", rekao je Tadić. Premijer RS je istakao da se političari mere po tome šta ostave iza sebe, a da Tadić i on ostavljaju značajne projekte. Prema njegovim rečima, u obnovu te uske pruge uloženo 12 miliona konvertibilnih maraka (oko šest miliona evra). Dodik je obećao građanima Višegrada i da će za pet do deset godina biti otvoren zajednički projekat autoput od Užica do Višegrada, koji će se kasnije razdvajati u dva kraka prema Romaniji i Trebinju.

Tadićev i Dodikov govor često je prekidan aplauzima, a više od 1.000 ljudi koji su se okupili da dočekaju ćiru, posebno su bili oduševljeni Dodikovim rečima: „Prvi put je ovde predsednik Srbije i prvi put je ovde Boris Tadić". Predsednik Srbije i premijer RS dobili su i poklone - velike slike voza ćire, koje je Dodik prokomentarisao: „evo i ja imam ćiru".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.