Izvor: Nezavisne Novine, 06.Nov.2017, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija EU upozorava političare u BiH: Agenda stagnira, uozbiljite se

SARAJEVO, BANJALUKA - Reformska agenda je u zastoju, a politički lideri moraju preuzeti odgovornost pred građanima i ispuniti ono na šta su se obavezali, upozorili su iz Delegacije EU za "Nezavisne".

U Delegaciji ističu da će EU nastaviti pomagati, ali da je isključivo na političarima i institucijama BiH kako će se zemlja kretati na putu ka EU.

"Nažalost, u proteklih nekoliko mjeseci reformski proces stagnira. Postoji hitna potreba za obnavljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zamaha na EU putu, ispunjavanju reformskih obaveza i poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava. Najhitnija od njih je nužnost rješavanja pitanja akciza kako bi se aktiviralo 500 miliona evra investicija u infastrukturu BiH", istakli su u Delegaciji EU za "Nezavisne".

Upozorili su da su politički lideri ti koji su postavili ambiciozne rokove za kandidaturu za članstvo u EU, a koji sada treba da preuzmu odgovornost i ispune obećanja.

"Popunjavanje upitnika, obezbjeđivanje jedinstvenog i koordinisanog niza odgovora, biće jasan signal da BiH može da radi zajedno, pri čemu je kvalitet odgovora važniji od brzine popunjavanja upitnika. Očekujemo od svih političkih stranaka i njihovih lidera da se pridržavaju obaveza preuzetih usvajanjem Reformske agende u 2015. i pomognu u sprovođenju ovih mjera", naglasili su oni.

Ponovo su podsjetili na izjavu o opredjeljenju o evropskom putu, koju je dogovorilo Predsjedništvo BiH, lideri političkih stranaka potpisali, a Parlamentarna skupština BiH usvojila.

"Značajan napredak u Reformskoj agendi omogućio je BiH da napreduje na svom putu ka EU. Nakon nekoliko značajnih rezultata ostvarenih u 2016. godini, BiH je počela da se kreće naprijed. To su bili važni koraci koji su doprinijeli da Savjet EU pozove Evropsku komisiju da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, nakon čega je Komisija vlastima zemlje dostavila upitnik", naveli su oni.

Sa druge, pak, strane, Denis Zvizdić, predsjednik Savjeta ministara BiH, ističe da je dokaz da se Agenda sprovodi činjenica da bi BiH naredne godine mogla dobiti kandidatski status, koji je, kako ističe, sada samo uslovljen kvalitetnom realizacijom upitnika. Kaže da su odgovori na 1.400 pitanja iz upitnika već verifikovani, te da je realno očekivati da posao bude završen do kraja godine.

"Naravno, pod uvjetom da ne bude bilo kakvih političkih blokada uzrokovanih prerano započetom izbornom kampanjom, čijim negativnim konsekvencama već svjedočimo", rekao je Zvizdić.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, kaže, međutim, da nije optimista ni kad je u pitanju sprovođenje reformi, niti dobijanje kandidatskog statusa u januaru, ali i da nije zadovoljna ni načinom funkcionisanja Mehanizma koordinacije, za koji kaže da postoji samo na papiru.

"Mehanizam koordinacije podrazumijeva interakciju brojnih struktura u okviru složene BiH, a to znači održavanje ministarske konferencije, komisije za integraciju, da se kolegijum sastaje i rješava određena pitanja, definiše i trasira određene pravce. Nažalost, to se nije desilo i problem tu vidim isključivo u Sarajevu", smatra Cvijanovićeva.

Mirko Šarović, ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje BiH, kaže da se evidentno kasni, ali u stvarima u kojima nisu očekivali, poput prevođenja i drugih sličnih stvari.

Na naše pitanje ko je za to odgovoran, Šarović je istakao da bi sada radije insistirao da se u preostalih nekoliko sedmica riješe problemi, umjesto bavljenja time ko je za to odgovoran.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.