Delegacija EU obišla Prihvatni centar za migrante u Vranju

Izvor: JUGpress.com, 25.Maj.2018, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija EU obišla Prihvatni centar za migrante u Vranju

VRANJE

Šef operacije u delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, Nikolas Bizel, predstavnici Republike Srbije, agencija Ujedinjenih nacija i članovi gradskog rukovodstva na čelu za zamenikom gradonačelnika Nenadom Antićem, obišli su, u petak, Prihvatni centar za migrante u Vranju.

Ovde boravi 123 migranta. U 64 sobe, koliko centar ima, smešteno je 28 porodica migranata iz Avganistana, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

Visoki gosti su obišli ambulantu, kutak za decu, učionicu za stariju dece i sobe gde su smešteni migranti.

Od početka priliva migranata, od 2015. godine, Evropska uniija je  sa skoro 100 miliona evra najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.

„I danas smo mogli da se uverimo da pomoć Evropske unije stiže do migranata na adekvatan način. Sa skoro 100 miliona evra pomoći Evropska unija je najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama. Naša pomoć stiže do migranata, ali i do lokalnih zajednica koje su takođe dale značajan doprinos tokom povećanog priliva migranata na teritoriji Republike Srbije. Drago mi je da smo se i ovde uverili u normalan suživot lokalnog stanovništva i migranata. Deca migranti nesmetano pohađaju nastavu u školama zajedno s decom iz Vranja, a zahvaljujući sredstvima EU nastava se odvija u savremeno opremljenim učionicama. Doniranjem savremene mikrobiološke opreme, ambulantnog vozila i angažovanjem dva medicinska tehničara pomogli smo i funkcionisanje Zdravstvenog centra u Vranju“, rekao je Bizel.

On je dodao da će i u narednom periodu EU nastaviti da podržava insitucije Republike Srbije, kako bi se na adekvatan način odgovorilo potrebama za rešavanje ovog problema.

Zamenik gradonačelnika, Nenad Antić izrazio je zadovoljstvo stanjem smeštaja Prihvatnog centra, ističući da je on rezultat partnerskog odnosa EU, ali i državnih i lokalnih institucija.

,,U cilju obezbeđivanja svih potrebnih sadržaja za migrante, prošle godine ovde su otvoreni vrtić i ambulanta, tako da migranti imaju pristojne uslove za život. Oni su veoma dobro prihvaćeni od lokalnog stanovništva i nije bilo nijednog incidenta. U narednom periodu lokalna samouprava nastaviće da pruža svu potrebnu podršku“, istakao je zamenik gradonačelnika.

Specijalni savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milenko Nikić je izjavio da je Vranje najbolji centar za migrante, ne samo po kvalitetu smeštaja, već i zbog odnosa sa lokalnom zajednicom.

,,Ljudi koji ovde žive osećaju se kao deo zajednice, jer su prihvaćeni u potpunosti, a to je najvažnije“, rekao je Nikić.

,,Prihvatni centar u Vranju funkcioniše na kvalitetan način zahvaljujući saradnji sa svim relevantnim institucijama. Posebno bih se zahvalio EU koja je prepoznala potrebe i zahvaljujući toj saradnji postignuti su svetski standardi“, smatra Slobodan Savović, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije u Republici Srbiji.

U Prihvatnom centru u Vranju sredstvima Evropske unije obezbeđeni su smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, usluge zaštite, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

Predstavnici Delegacije EU, rukovodstva Grada i druge zvanice, u Domu vojske prisustvovali su pretpremijeri predstave u kojoj igraju deca iz Vranja, deca migranti, njihovi roditelji i školsko osoblje. Priređena povodom obeležavanja dana OŠ „Radoje Domanović“.

Uz podršku Evropske unije i Vlade Republike Srbije ova obrazovna ustanova opremljena je nameštajem, informatičkom i sportskom opremom i didaktičkim materijalom.

 

Tokom boravka u Vranju visoki zvaničnici prisustvovali su i otvaranju izložbe fotografija  „Ostavljena sećanja“.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.