Delegacija EU najavila u Nišu: 6 milijardi evra za Zapadni Balkan

Izvor: JužneVesti.com, 17.Nov.2023, 17:39

Delegacija EU najavila u Nišu: 6 milijardi evra za Zapadni Balkan

Šef za informacije, komunikacije i medije u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Manuel Munteanu najavio je u Nišu 6 milijardi evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana za poboljšanje životnog standarda građana u regionu. On je u Nišu predstavio Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije koji pokazuje da napredak u oblasti pravosuđa i stagnaciju u oblastima borbe protiv korupcije i slobode medija.

6 milijardi evra za Zapadni Balkan; foto: S. V. Munteanu je u Nišu prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << put govorio o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija predložila Evropskom parlamentu i zemljama članicama Unije sa ciljem da se pospeši privredni rast i ubrza socio-ekonomsko približavanje zemalja regiona Evropskoj uniji. Ističe da je u Srbiji BDP po glavi stanovnika trenutno na 44% od proseka EU i da novim dokumentom EU želi da eliminiše jaz koji postoji.

U okviru Plana rasta predloženo je da se obezbedi 6 milijardi evra za Zapadni Balkan za četvorogodišnji period. Cilj je da građani regiona osete sve one koristi i prednosti članstva i pre samog formalnog pristupanja EU - rekao je Manuel Munteanu.

Istakao je da će to izgledati slično ukidanju viza i smanjenju troškova rominga i naveo u kojim oblastima će EU ulagati.

Želimo da idemo dalje i predlažemo integraciju regiona u nekoliko oblasi evropskog jedinstvenog tržišta, kao što su brže carinske procedure na granicama, olakšana prekogranična plaćanja u okviru jedinstvenog evropskog prostora za plaćanje, priznavanje veština i kvalifikacija, integracija u napore Unije usmerene na dekarbonizaciju privrede i integracija u industrijske lance snabdevanja - najavio je Munteanu.

Za realizaciju Plana rasta primenjivaće se isti pristup koji je primenjen za oporavak privrede zemalja članica EU nakon krize kovida 19 - kada se sprovedu reforme, ocenjuje se uspešnost realizacije, a nakon toga se isplaćuje novac, objasnio je Manuel Munteanu.

Stagnacija u oblastima borbe protiv korupcije i slobode medija; foto: S. V. Predstavnicima medija, akademske zajednice, civilnog društva, političkih stranaka i gradskih institucijama u Nišu, Šef za informacije, komunikacije i medije u Delegaciji EU predstavio je i Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu. Munteanu je istakao da je Srbija napredovala u pravosudnoj reformi, ali da u borbi protiv korupcije i slobodi izražavanja treba da uloži više napora.

Osvrnuo se i na odnos Beograda i Prištine i istakao da je Izveštaj pokazao da je potrebna hitna normalizacija odnosa, odnosno da obe strane sprovedu obaveze koje su preuzele potpisivanjem ranijih sporazum. U suprotnom, kako je rekao, obe strane rizikuju da izgube sredstva predviđena Planom rasta za Zapadni Balkan.

Podsetimo, Evropska komisija je u svom poslednjem izveštaju zatražila od Srbije objašnjenje o Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, o aktivnostima koje on sprovodi i njegovoj mogućoj integraciji u sistem upravljanja vanrednim situacijama.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.