Dejton doneo mir, potrebno ga menjati?!

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 11.Feb.2011, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejton doneo mir, potrebno ga menjati?!

NJUJORK - Dejtonski mirovni sporazum, koji je usvojen pre petnaest godina, zaustavio je krvoproliće u Bosni i Hercegovini, ali nije rešio sva pitanja u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. Sada su neophodne njegove promene kako bi se ubrzale reforme i proces integracija BiH sa Evropskom unijom.

To je poruka većine učesnika međunarodne konferencije "Amerika na raskršću: Dejtonski sporazum i početak diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 21. veka" koju je u Njujorku organizovala fondacija bivšeg predsednika SAD Bila Klintona.

"To je bio izbor između nesavršenog mira i kontinuiranog krvoprolića. Znali smo tada da je to samo početak. Naravno postavlja se pitanje da li je model koji je primenjen u Bosni primenljiv i za izazove sa kojima se suočavamo u multipolarnom svetu. Osnovni nedostatak Dejtona što je u nastojanju da zaštiti legitimne interese svih strana uvažio njihove strahove dajući im pravo veta i sada treba pomoći da se to prevaziđe", rekao je Klinton, preneo je radio Slobodna Evropa.

Josipović: Nužnost promena

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je ukazao na nužnost promena koje bi omogućile da tri naroda u BiH budu ravnopravna.

"Svi shvataju da samo tri konstitutivna naroda u BiH, bez ikakvog mešanja sa strane, mogu naći trajno i zadovoljavajuće rešenje ", rekao je Josipović i izrazio nadu da će reforme u BiH prepoznati to pitanje na institucionalnom nivou, ali ne prekrajanjem unutrašnjih i spoljnih granica, i da će se naći zadovoljavajuće rešenje.

Izetbegović: Mnogo blokada

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da je Dejton, ako ništa drugo, okončao rat i stradanja. On smatra da su neki u BiH previše očekivali od ovog sporazuma, ali treba imati u vidu s kakvim je nasleđem BiH izašla iz rata i nastoji da gradi jedinstvenu i funkcionalnu državu.

Izetbegović se zalaže za to da se Dejtonski sporazum menja jer je njime "stvoreno mnogo blokada".

"Sve etničke grupe se boje one druge. Zato su im potrebni mehanizam i blokade da bi sprečili prevlast drugih. Sada je vreme da se ukinu te prepreke, kao što je entitetsko glasanje", smatra Izetbegović.

Prema Izetbegoviću, "Srbi konačno treba da shvate da je njihova budućnost u BiH, da konačno budu spremni da prihvate jednu zemlju, da ubrzamo naš put ka EU".

Eštonova: Evropska budućnost

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je naglasila da zemlje sa prostora bivše Jugoslavije imaju evropsku budućnost.

Na skupu je učestvovao i bivši američki ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt, koji je rekao da bi alternativa bila mnogo gora, da nije bilo Dejtonskog sporazuma i da se sukobi možda ne bi okončali ni do danas.

U radu skupa, održanog na Njujorskom univerzitetu, učestvovali su bivši šef američke diplomatije Medlin Olbrajt, Klintonov savetnik za nacionalnu bezbednost Semjuel Berger, penzionisani general Vesli Klark i zamenik sekretara SAD Džejms Stajnberg.

Dakle ovo prevrsava svaku meru ne samo u politici vec i u licnim stavovima USA i njenih tako zvanih politicara. Ne samo sto su Clkinton i ona njegova baba Albright od svega stvorili biznis, vec konstantno varaju svetsko javno mnjenje koje kako se moze videti, vise lici na degenerisane klase iz rimskog doba.Sta Clinton brani posle 20 godina od kraja konflikta? Izetbegovica i njegove islamisticke "napredne" ideje? Sto je najsmesnije u celoj ovoj prici je izjava Ive Josipovica. Ako se gleda po popisu stanovnistva, Hrvati u Bosni jedva da predstavljaju desetak posto celokupnog stanovnistva. Po Clintonu i njegovim nadri politicarima, to je vazniji procenat od 42% srpskog stanovnistva. I nikom nista. Ako muftija Zukorlic moze s nekim pravom da trazi samostalnost regiona zbog jednog dela stanovnistva jednog grada, zasto 42% srpskog stanovnistva ne moze po izlapelom Clintonu da bude nezavisno i autonomno? Dosta je bilo americkih siledzija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.