Decenija članstva Bugarske u EU - uspešna politika proširenja

Izvor: RTS, 31.Jan.2017, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenija članstva Bugarske u EU - uspešna politika proširenja

U ambasadi Bugarske u Beogradu održan je prijem povodom 10 godina članstva Bugarske i Rumunije u EU. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport poručio je da je to dobra prilika za podsećanje na sva dostignuća izuzetno uspešne politike proširenja EU u protekle dve decenije.
Na prijemu kojem su prisustvovale brojne zvanice, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << među kojima i predsednica parlamenta Maja Gojković i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Davenport je naveo da Bugarska i Rumunija takođe daju ogroman doprinos projektu EU i snažno podržavaju proces proširenja, koji uključuje Srbiju.

Kako je naveo, Bugari i Rumuni u Delegacijama EU u Srbiji, drugima delegacijama u regionu i u Evropskoj komisiji u Briselu, daju ogroman i važan doprinos daljem procesu proširenja deleći svoja iskustva i pomažući u naporima da se podrži evropski put Srbije i drugih zemalja regiona.
Davenport kaže da su Bugarska, Rumunija i Srbija aktivno uključene u programe prekogranične saradnje koje finansira EU, a koji združuju i približavaju zajednice tri zemlje.
"Kuju se ambiciozni planovi za veću povezanost, bolje puteve, gasovode, koji će jednako biti od koristi i privrednicima i građanima", rekao je Davenport.
Navodi da se u okolnostima političke nesigurnosti sa kojima je suočena Evropa treba podsetiti transformacijske moći EU i ističe da su Bugarska i Rumunija imale brojne političke i ekonomske koristi od puta ka EU.
"Pokazali ste pravi put istrajnim sprovođenjem neophodnih reformi, a pre svega, pomogli ste boljoj stabilnosti i bezbednosti u jugoistočnoj Evropi", kaže Davenport.
Navodeći da će od 1. januara 2018. Bugarska prvi put predsedavati Savetu EU, ambasador Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov je rekao da će to biti ključni period u pregovorima između Srbije i EU.
Izrazio je uverenje da će Vlada Srbije do tada nastaviti da ulaže aktivne napore u sprovođenje doslednih reformi koje će dovesti do opipljivog napretka.
"Evropski projekat će biti uspešan samo ako se integracija Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana nastavi", kaže Vlajkov.
Govoreći o prednostima članstva u EU, Vlajkov kaže da danas mnogo više Bugara gleda pozitivno na članstvo u EU u poređenju sa prvim godinama članstva.
Ambasadorka Rumunije Oana-Kristina Popa kaže da je videla efekat preobražaja koji EU ima u drugim zemlja i u Rumuniji, a da ga sada vidi i u Srbiji.
"EU nije jedina koja poseduje moć promene. I mi imamo moć da menjamo EU izglasavanjem naših predstavnika u Evropskom parlamentu, učešćem u donošenju odluka u Evropskoj komisiji i davanjem smernica u Savetu EU", kaže Popa i ističe da je Rumunija posvećena pronalaženju rešenja za izazove sa kojima se EU danas suočava.
Ministarka Jadranka Joksimović je u ime Vlade Srbije čestitala Bugarskoj i Rumuniji značajan jubilej, navodeći pregovore sa EU i članstvo u Uniji kao strateške ciljeve Srbije.
Na prijemu, koji je počeo "Odom radosti", prisustvovali su i ambasadori Nemačke, Velike Britanije, Belgije, Francuske, Slovačke, šef Misije OEBS-a Anrea Oricio, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, držvani sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Ivica Tončev, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković...

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.