Izvor: JUGpress.com, 19.Apr.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata o korišćenju službenog jezika i pristupanju EU

BUJANOVAC

Odbor za ljudska prava održao je okrugli sto u Bujanovcu pod nazivom “Korišćenje službenog jezika, pisma i simbola, usklađivanje sa poglavljem 23 i 24 Sporazuma o pristupanju Srbije u EU”.

Učesnici ovog sastanka bili su lideri Nacionalnog saveta Albanaca, lokalne vlasti u Bujanovcu, predstavnici Koordinacionog tela, OEBS-a, medija i drugih.

Početak okruglog stola bio je posvećen predstavljanju Akcionog plana Republike Srbije u vezi sa >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << primenom, kao i eliminisanjem nedostataka u službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Učesnici su se informisali o merama koje su u tom smislu preduzele razne centralne i lokalne institucije.

U debatu, u okviru okruglog stola, predstavljeno je niz primedbi kako u Akcionom planu tako i u pravnoj primeni Albanskog jezika i pisma.

Utvrđeno je da velika većina državnih institucija nedovoljno primjenjuje zakone koji se podudaraju sa upotrebom jezika, a nedostaci su identifikovani i u delu lokalnih institucija.

Glavna preporuka okruglog stola bila je implementacija Ustava i važećih zakona koji garantuju upotrebu jezika i pisma. Veće institucionalno zalaganje je traženo od samih predstavnika  etničke zajednice u senzibiliziranju ovog problema, ali i jasnoj individualnoj svesti o upotrebi prava u tom pogledu.

Današnji okrugli sto je podržan od strane nemačke ambasade u Beogradu, u okviru projekta: Monitoring i promocija prava Albanske nacionalne manjine na jugu Srbije.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.