Davos pod opsadom

Izvor: Press, 26.Jan.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davos pod opsadom

Oko 5.000 švajcarskih vojnika zaduženo je za bezbednost 2.500 svetskih političkih i poslovnih lidera na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu Svetski ekonomski forum, koji je juče počeo u švajcarskom zimskom centru Davos, okupiće tokom pet dana oko 2.500 svetskih političkih i poslovnih lidera. Skup svetskih moćnika održava se uz neviđene mere bezbednosti.Teme koje će dominirati forumom jesu zabrinutost zbog rastućeg uticaja Kine u sektoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << politike i biznisa, kao i problemi u Evropi zbog dužničke krize u EU.
Ograđeni bodljikavom žicom
Slogan ovogodišnjeg skupa političko-poslovne elite u elitnom turističkom centru je „Zajednička pravila za novu realnost". Između ostalih, samitu će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Nikola Sarkozi, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, kao i meksički predsednik Felipe Kalderon. U Davos će, ipak, doputovati i ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je u ponedeljak, nakon vesti o terorističkom napadu na moskovski aerodrom „Domodedovo", bio odložio put.
Zbog prisustva visokih delegacija širom sveta, forum poslovno-političke elite u Davosu protiče uz neviđene bezbednosne mere. Oko 5.000 švajcarskih vojnika uključeno je u obezbeđivanje skupa svetskih lidera. Na krovovima hotela „Belvedere", u kome se održavaju sastanci, kao i na krovovima okolnih zgrada u Davosu raspoređen je veliki broj snajperista. Specijalne kamere za nadzor koje su postavljene povodom samita pokrivaju gotovo svaki deo živopisnog gradića u podnožju Alpa. Na brežuljcima u okolini razvučena je čak i bodljikava žica.
Skupo učešće
Samo učešće na samitu nije nimalo jeftino. Na primer, američka kompanija koja želi da prisustvuje godišnjem skupu svetskih ekonomskih lidera u Davosu, prema računici „Njujork tajmsa", mora da izdvoji između 200.000 i 300.000 dolara. Ukoliko je kompanija pozvana da prisustvuje samitu, mora da plati osnovnu članarinu u iznosu od 52.000 dolara. Ona omogućava prisustvo samo na opštim sastancima tokom foruma, a ukoliko predstavnici kompanije žele da prisustvuju i posebnim sednicama u sklopu samita, to zadovoljstvo moraju da plate i do 137.000 dolara.
„Njujork tajms" je izračunao i koliko iznose ostali troškovi, poput avionskih karata, zakupa hotela i iznajmljivanja automobila. Cena avionskog leta iz SAD do Davosa u biznis klasi i zakup soba za petočlanu delegaciju u nekom od luksuznih hotela iznosi ukupno 140.000 dolara. Za limuzinu i vozača za nedelju dana kompanija mora da izdvoji oko 10.000 dolara. Takođe, za večere u nekom od luksuznih hotela tokom trajanja samita kompanije moraju da izdvoje dodatnih 10.000 dolara.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.