Izvor: Danas, 10.Nov.2015, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport uručuje Vučiću izveštaj EU

Beograd - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom, koji će mu tom prilikom uručiti izveštaj Evropske unije o napretku Srbije u pregovorima sa EU. Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, sastanak će biti održan u Vladi Srbije u 14.30.

U isto vreme izveštaj o proširenju u paketu sa Makedonijom, Turskom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Crnom Gorom, Albanijom, Kosovom i Bosnom i Hercegovinom trebalo bi u Briselu da predstavi evropski komesar za politiku proširenja i susedstvo Johanes Han.

U Evropskoj komisiji danas nisu mogli da potvrde da će godišnji paket izveštaja o napretku kandidata za članstvo u EU biti održan sutra, kao što je bilo najavljeno.

Od 14. oktobra, od kada je prvi put najavljeno objavljivanje izveštaja, pratile su kontradiktorne informacije o novom terminu za predstavljanje ocena Evropske komisije o tome koliko su napredovali kandidati za proširenje EU.

Još koliko juče po podne elektronski mediji su preneli da su u Briselu i dalje vođene "usmene konsultacije o paketu", a portparoli EK uzdržali su se od toga da potvrde da je danas dan za predstavljanje. Čak su i članovi Evropskog parlamenta, prema saznanjima Danasa, tek juče po podne očekivali konačnu potvrdu da će Han danas izveštaj predstaviti članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP. Kao što je poznato, odluku o datumu predstavljanja paketa ne donosi EP nego Žan-Klod Junker, predsednik Komisije. Naš list je objavio pre desetak dana da se čeka da Junker odredi prikladan dan, nakon čega je bilo više spekulacija o mogućem datumu.

Iz EK je nezvanično objašnjeno da je do odlaganja došlo zbog dogovora sa Turskom o migrantskoj krizi, odnosno o usporavanju talasa izbeglica duž zapadnobalkanske rute. Većina analitičara smatra da Komisija pokušava da izbegne da zbog delova izveštaja o kršenju ljudskih prava u Turskoj pokvari odnose sa tom zemljom, jer je Turska strateški saveznik EU za rešavanje izbegličke krize.

Očekuje se da izveštaj o Srbiji sadrži kritične tonove kada je reč o medijskim slobodama, kao i datum otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja, s tim što se spekuliše da bi poglavlja 35 i 32 o Kosovu i javnim finansijama bila otvorena u decembru, a poglavlja 23 i 24 o vladavini prava u januaru i februaru.

Joksimović: Očekujemo pozitivnu ocenu

- Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uverena je da će godišnji izveštaj o napretku Srbije ka EU na pravi način vrednovati ostvarene rezultate u ključnim oblastima. Ona je juče razgovarala sa ambasadorom Holandije Hendrikom G. K. Van Den Dolom, koji je izneo očekivanje i podršku njegove zemlje da prva pregovaračka poglavlja EU i Srbije budu otvorena do kraja godine. Van Den Dol je izneo očekivanje da tokom šestomesečnog predsedavanja Holandije Uniji, koje počinje 1. januara 2016. godine, budu otvorena poglavlja 23 i 24 koja su u fokusu holandskog interesovanja, a tiču se pravosuđa osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.