Davenport: Izvestan početak pregovora do kraja godine

Izvor: RTS, 15.Okt.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport: Izvestan početak pregovora do kraja godine

Šef delegacije Evropske unije u Majkl Davenport istakao je da je u poslednjih godinu dana Srbija značajno napredovala na svom putu ka Evropskoj uniji i da je izvesno da će do kraja godine početi pristupni pregovori.
"Uprkos pojedinim dezinformacijama u nekim medijima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << činjenica je da se do kraja ove godine može očekivati otvaranje prvih pogavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom", rekao je Davenport na otvaranju Godišnjeg savetovanja sudija "sudijski dani 2015", u Vrnjačkoj Banji, prenosi Tanjug.

Ukazujući da je vladavina prava je stub EU, on je srpskim sudijama poručio da oni imaju najveću dužnost, odgovornost, pa čak i privilegiju da garantuju vladavinu prava.
"Vladavina prava je sistem u kom se zakoni sprovode, ali i duh u kome se štite osnovna prava. To je sistem u kome se pravda ne samo primenjuje, već se ona i vidi. Tu niko nije iznad zakona", rekao je Davenport.
Prema njegovim rečima, ključ vladavine prava se nalazi u nezavisnom i nepristrasnom sudstvu u kom sudije mogu da sprovode pravdu samo prema zakonu i sopstvenoj savesti.
Daveport je istakao da zakonodavstvo koje definiše nezavisnost sudstva samo po sebi nije dovoljno za osiguranje nezavisnosti.
"Nije osigurana čak ni posle toliko godina od demokratskih promena u Srbiji. Praksa je ta koja mora da osigura da sudska vlast efikasno sprovodi vladavinu prava", rekao je šef delegacije EU i poručio da uplitanje zakonodavne i izvršne vlasti u rad suda mora da "bude nezamislivo".
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.