Danci odbili propise EU o prekograničnom delovanju policije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danci odbili propise EU o prekograničnom delovanju policije

Danci su rekli "ne" na referendumu o prihvatanju evropskih propisa o prekograničnom delovanju policije na kome su se vladajuće stranke, ali i opozicija zalagali za bliže veze sa EU u tom domenu.

Vlada desnog centra je želela da napusti opciju Danske da bude izuzeta iz propisa EU o pravosuđu odnosno unutrašnjim poslovima.

Međutim, sudeći prema sada već prebrojanim glasovima više od 53 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odsto građana je reklo "ne" povećanju ovlašćenja Brisela.

"Ovo je jasno ne", rekao je premijer Lars Loke Rasmusen, dodajući da "potpuno poštuje" odluku glasača, prenosi BiBiCi.

Referendum je održan par nedelja posle terorističkih napada u Parizu i u trenutku kada se Evropa nosi sa rekordnim brojem migranata.

Vlada je uz podršku opozicije vodila kampanju za pozitivan odgovor smatrajući da bi to pomoglo danskim vlastima posle napada u Parizu, u trenutku kada raste potreba međunarodne koordinacije u borbi protiv terorizma.

Za "ne" se zalagala evroskeptična antiimigraciona Danska narodna partija koja smatra da bi odbacivanje izuzeća koja je Danska dogovorila sa Briselom u pregovorima 1993. godine kao uslov za potpisivanje Sporazuma iz Mastrhita dalo previše ovlašćenja Briselu i moglo dovesti do povećanja broja migranta, prenosi AFP.

Ovo je osmi referendum Danske o odnosu sa EU od ulaska u Uniju 1972. godine, a ishod je praktično identičan referendumu iz 2000. godine o usvanjanju evra kada je "ne" takođe reklo 53.2 odsto građana.

Danska će sada morati da pregovara o specijalnom aranžmanu ukoliko želi da ostane u Evropolu, jer s obzirom na zadržavanje opcije da ne primenjuje pravosudne propise neće moći da bude član Evropola kada se legalni status te agencije promeni, što je predviđeno za iduću godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.