Danas vanredno obraćanje Mej o Bregzitu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas vanredno obraćanje Mej o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej danas će se vanredno obratiti britanskom parlamentu povodom Bregzita, usred medijskih izveštaja da je ključno glasanje o njenom predlogu sporazuma - odloženo, javljaju agencije.

Urednica političke redakcije Bi-Bi-Si-ja Laura Kinsberg prethodno je objavila da je Mej otkazala glasanje u parlamentu koje je trebalo da bude održano u utorak.

"Dva izvora iz kabineta su mi rekla da je glasanje otkazano, nije, ponavljam, nije još potvrđeno", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazala je na Tviteru Kinsberg, prenosi Rojters.

Iz kancelarije Donjeg doma parlamenta saopšteno je da će se Mej obratiti danas oko 15:30 časova po lokalnom vremenu.

Ovo saopštenje usledilo je nakon razgovora britanske premijerke sa članovima kabineta o budućim koracima Bregzita, navodi AP.

Donji dom parlamenta trebalo bi, prema ranijem planu, u utorak da glasa o usvajanju premijerkinog predloga o Bregzitu.

Agencija navodi da je iz kancelarije britanske premijerke saopšteno da će glasanje definitivno biti održano, ali su BBC i drugi mediji izvestili da će biti odloženo.

Evropski sud pravde: Odluka o Bregzitu može biti povučena

Evropski sud pravde presudio je da Velika Britanija može da jednostrano povuče zahtev za izlazaka iz EU, a povlačenje zahteva mora da bude "demokratsko, nedvosmileno i bezuslovno" i dostavljeno u roku od dve godine od podnošenja zateva za razdruživanje, navode u Evropskom sudu pravde.

Sud je u svojoj presudi ocenio da zemlja članica koja je obavestila Evropski savet o nameri da izađe iz EU, kao što je to učinila Velika Britanija, može da povuče takvu odluku.

"Mogućnost o povlačanju zahteva postoji sve dok sporazum o razdruživanju između EU i Ujedinjenog Kraljevstva nije stupio na snagu ili ukoliko ne dođe do takvog sporazuma, a u toku od dve godine od podnošenja zahteva, odnosno isteka mogućeg produžetka", navodi se u odluci Suda.

Evropski sud pravde kaže da odluka o povlačenju jedne zemlje članice iz EU može da bude opozvana u "demokratskom procesu i u skladu s nacionalnim ustavom" i da kao "nedvosmislena i bezuslovna" mora biti pismeno dostavljena Evropskom savetu.

Povlačenjem odluke o Članu 50 Ustava EU status zemlje članice koja je u pitanju neće biti "suspendovan niti promenjen" navodi se u odluci suda.

U EU, uključujući i Veliku Britaniju, ovakvu odluku Evropskog suda pravde vide kao podršku onim snagama koje se zalažu za ponovni referendum i eventualni ostanak Velike Britanije u EU.

S druge strane, kritičari ovakve odluke upozoravaju da će zemlje članice, pod ovakvim uslovima, sada mnogo lakše moći da koriste Član 50 (koji predviđa zahtev za izlazak iz EU) u slučajevima sporova i pregovora sa EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski sud pravde: Odluka o Bregzitu može biti povučena

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Dec.2018

LUKSEMBURG - Evropski sud pravde presudio je da Velika Britanija može da jednostrano pouvuče zahtjev za izlazaka iz EU, a povlačenje zahtjeva mora da bude "demokratsko, nedvosmileno i bezuslovno" i dostavljeno u roku od dvije godine od podnošenja zatjeva za razdruživanje, navode u Evropskom ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.