Danas se i u Nišu slavi pobeda nad nacizmom i fašizmom i Dan Evrope

Izvor: JužneVesti.com, 09.Maj.2018, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se i u Nišu slavi pobeda nad nacizmom i fašizmom i Dan Evrope

Premda je Drugi svetski rat zvanično završen septembra 1945. godine, kako kaže niški istoričar Aleksandar Dinčić, kao Dan pobede nad nacizmom i fašizmom u Evropi, slavi se 9. maj, kada je nacistička Nemačka kapitulirala. Pored toga, u zemljama Evropske unije se ovog dana obeležava i Dan Evrope. I u Nišu će se, uz brojne programe, obeležavati ovaj datum.

Deveti maj, kao dan pobede nad fašizmom i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nacizmom u Evropi, navodi Dinčić, imao je veliki značaj za nekadašnju SFRJ, kasnije SRJ i danas Srbiju, koji skupa baštine antifašističku borbu jednog pokreta otpora i njegov doprinos u pobedi nad Hitlerovom Nemačkom.

U Nišu se nekada 9. maj uglavnom obeležavao prilikom pomena oslobođenja Beograda ili Niša. Kada je reč o Evropi, ali i nekadašnjoj Jugoslaviji, glavna ratna bitka vodila se na Istočnom frontu. Evropski istoričari, koji su bili lišeni ideološkog tereta su mnogo ranije pisali da je nemerljiv doprinos u velikoj pobedi nad fašizmom i nacizmom u Evropi imao srpski narod, koji je dvadesetsedmomartovskom akcijom poremetio Hitlerove planove po pitanju Sovjetskog Saveza - rekao je Dinčić.

Otpor u Aprilskom ratu kod nas, kao i u Grčkoj, dodaje, još je više odložio realizaciju plana „Barbarosa“.

Hitler je zbog visokih gubitaka na Balkanu naredio čak i istragu, a sam nemački napad na SSSR je morao da zakasni za šest nedelja. To se ispostavilo kao ključno da se nemačka ratna mašinerija krajem 1941. godine i usled nezapamćene zime zaustavi ispred Moskve. Kasnije su nacistička ratna kola krenula nizbrdo, dok se nisu potpuno slomila - kaže istoričar.

U Nišu će se, kako je navedeno na zvaničnom gradskom sajtu, obeležavati ovaj dan, polaganjem venaca ispred Logora na Crvenom krstu, kao i na spomeniku Oslobodiocima Niša.

Dečjom predstavom, horskom muzikom, izložbom kreativnih radova nastalih u niškom EU info kutku i fimovima biće obeležen Dan Evrope u Nišu, koji se proslavlja u čast takozvane Šumanove deklaracije iz 1950. godine, kojom započinje ideja o ujedinjenju evropskih zemalja.

Vizija Roberta Šumana bila je stvaranje evropske institucije koja bi udružila i upravljala proizvodnjom uglja i čelika. Sporazum koji je stvorio takvo telo potpisan je tek godinu dana kasnije. Šumanov predlog se smatra početkom onoga što je sada Evropska unija, a od 21 do 23 sata biće osvetljeno Narodno pozorište u Nišu u bojama zastave Evropske unije - navode u EU info kutku.

U čast Dana Evrope će, dodaju, u Niškom kulturnom centru, od 20 sati biti prikazana 2 filma savremene evropske produkcije - francuski Nisam đubre i slovački Fer-ple“.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.