Odlučeno:Hrvatska ulazi u Šengen prostor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 11:04

Odlučeno:Hrvatska ulazi u Šengen prostor

Hrvatska će od 1. januara naredne godine biti punopravna članica Šengena, odlučili su danas u Briselu ministri unutrašnjih poslova članica Evropske unije. O Hrvatskoj se glasalo pojedinačno, dok će se o Bugarskoj i Rumuniji glasati zasebno i očekuje se da će Austrija na te zemlje staviti veto. Kako je najavio načelnik MUP za granice Zoran Ničeno, 1. januara naredne godine će biti uklonjene rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom i saobraćaj će se odvijati nesmetano, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i železnički i pomorski prema Italiji.

Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), prvom održanom 1. decembra i drugom održanom juče, nije bilo primedbi u pogledu hrvatskog članstva.

Prema više diplomatskih izvora Hrvatska je "sigurna", dok za Bugarsku i Rumuniju konsenzus ne postoji, a najveća je prepreka Austrija, koja se protivi ulasku ovih dveju država i nema naznaka da bi se to moglo promeniti, piše hrvatski portal Dnevnik.

Nemačka i Francuska za ulazak Bugarske, Hrvatske i Rumunije u šengen zonu

Nemačka i Francuska podržavaju da se Bugarska, Hrvatska i Rumunija pridruže šengenskom prostoru, rekli su danas predstavnici te dve zemlje uoči sastanka u Briselu na kojem će se raspravljati o tom predlogu.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer istakla je da Nemačka ne deli stav Austrije koja se protivi proširenju zone bezviznog putovanja.

Ne mogu da razumem stav Austrije o tom pitanju, rekla je Fezer novinarima uoči razgovora sa kolegama iz EU.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin istakao je da Francuska smatra da su Bugarska, Hrvatska i Rumunija postigle veoma značajan napredak i da nema ništa protiv da se te zemlje pridruže šengenskoj zoni.

EU: Hrvatska, Rumunija i Bugarska su tehnički spremne za Šengen

Hrvatska, Rumunija i Bugarska su tehnički spremne da budu deo Šengen zone, izjavio je danas Margaritis Shinas, komesar za promociju evropskog načina života i potpredsednik EK, pre početka Saveta EU za unutrašnje poslove.

Komesar je rekao da postoje države članice koje se još kolebaju da li da daju zeleno svetlo, ali, kako kaže, to kolebanje je političko.

Ove zemlje zaboravljaju da je EU jača ukoliko se Šengen zoni proširi i da proširen Šengena znači bolje kontrole na granicama, naglasio je Shinas i dodao je da se nada da će Savet danas doneti odluku za ulazak ovih zemalja u Šengen zonu.

I komesar Shinas i češki ministar unutrašnjih poslova, predsedavač Saveta Vit Rakušan, su uvereni da će danas Hrvatska dobiti zeleno svetlo za Šengen dok bi za druge dve zemlje odluka mogla biti donesena uskoro.

Ja sam siguran da ćemo danas imati Hrvatsku u Šengen zoni. I to je veliki uspeh našeg predsedništva. Nadamo se takođe da će odluka o Bugarskoj i Rumuniji biti donesena danas, naglasio Rakušan.

Komesarka Ilva Johanson je izjavila da očekuje dinamičan i intenzivan ministarski sastanak za vreme razgovora o proširenju Šengen zone.

Očekujem da Hrvatska dobije potpunu podršku država članica i nadam se da ćemo uspeti da donesemo odluku o Bugarskoj u Rumuniji.

Karner: Austrija će glasati protiv širenja Šengena na Bugarsku i Rumuniju

Austrija ostaje pri svom stavu protiv širenju Šengena na Bugarsku i Rumuniju, istakao je danas ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner.

Danas ću glasati protiv širenja Šengena na Bugarsku i Rumuniju, podvukao je on.

Karner je, pred današnju sednicu ministara unutrašnjih poslova EU, na kojoj bi trebalo da se donese odluka o širenju Šengena, obrazložio stav Austrije velikim brojem tražioca azila.

Austrija se ne protivi prijemu Hrvatske u Šengenski sporazum, ali ne prihvata Rumuniju i Bugarsku i takav stav ima jedina u EU.

Da bi odustala od veta Austrija traži dodatne mere Evropske komisije u obustavljanju migranstkog talasa.

Pogrešno je da jedan sistem, koji na mnogim mestima ne funkcioniše, bude proširen, objasnio je Karner.

Podsetio je da je Austrija ove godine imala već više od 100.000 nelegalnih migranata, od kojih čak 75.000 nije registrovano.

Dalji dokaz da Šengen ne funkcioniše su, kaže, brojne kontrole između zemalja članica.

Karner smatra da treba odložiti odlučivanje o proširenju Šengena na Bugarsku i Rumuniju.

Nije sada vreme da se preduzme taj korak, podvukao je on.

Austrija je gotovo jedina zemlja koja je najavila veto na proširenje Šengena, a samo u vezi Bugarske Holandija je izrazila svoju zabrinutost.

Pojačana aktivnost na rutama preko Rumunije i Bugarske

Aktivnosti krijumčara ljudi na ruti preko Rumunije i Bugarske su pojačane, ukazalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije povodom razmatranja proširenja širenja Šengena.

Rumunija i Bugarska su deo ruta koje pogađaju Austriju, naveo je šef Odeljenja za borbu protiv krijumčara u Saveznoj kriminalističkoj službi Austrije Gerald Tacgern.

To, kaže, potvrđuju saslušanja ilegalnih migranata, ali i uhapšenih krijumčara, kao i analiza geo-podataka iz više od 400 zaplenjenih mobilnih telefona.

Bugarska kod krijumčara važi kao zemlja tranzita u kojoj se organizuje dalje prebacivanje preko Srbije ili Rumunije, navodi Ministarstvo.

Rumunija, u poređenju sa Mađarskom među krijumčarima i migrantima važi kao zemlju sa lako savladivim granicama, pa se često koristi kao alternativa ruta preko Srbije i Mađarske.

Posebno mere preduzete na granici Grčke vode sve više ka preusmeravanju ruta ka tursko-bugarskoj granici, ukazuje Ministarstvo.

Saslušanja uhvaćenih iregularnih migranata su pokazala da je čak 78 odsto Avganistanaca bilo u Bugarskoj, kao prvoj zemlji EU, kao i dve trećine Marokanaca.

Oko 50 odsto osoba iz Bangladeša navelo je da je došlo preko Rumunije.

Austrija je do kraja oktobra primila 89.867 zahteva za azil, što je rast od više od 200 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Inače tokom ove godine uhvaćeno je više od 100.000 ilegalnih migranata u Austriji od kojih 75.000 nije bilo nigde ranije registrovano.

Zbog svih ovih podataka Austrija se protivi širenju Šengena na Rumuniju i Bugarsku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatskoj odobren ulazak u Schengen

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Dec.2022

Hrvatskoj je odobren ulazak u Schengen zonu. Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) doneli su odluku na sastanku 8. decembra. "Posljednji korak je završen", objavljeno je na Twitter nalogu predstavništva Hrvatske pri EU. "Odluka Vijeća usvojena - sada je i formalno potvrđeno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Češka i EK razočarane izostankom konsenzusa za ulazak Bugarske i Rumunije u Šengen

Izvor: Danas, 08.Dec.2022

Češko predsedavanje EU i Evropska komisija izrazili su zadovoljstvo zbog današnje odluke o ulasku Hrvatske u šengenski prostor ali i razočaranje zbog izostanka konsenzusa za Bugarsku i Rumuniju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.