Danas novi pokušaj EU da usvoji šesti paket sankcija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2022, 10:23

Danas novi pokušaj EU da usvoji šesti paket sankcija

Ambasadori EU danas će se ponovo sastati pošto u sredu nisu uspeli konačno da daju ”zeleno svetlo” na šesti paket sankcija koji su početkom nedelje dogovorili lideri EU 27 na dvodnevnom samitu u Briselu.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu, Mađarska je pred ambasadore zemalja članica stavila novi zahtev koji se odnosi na izuzimanje poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila, sa liste >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osoba sankcionisanih zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, iz koga je Mađarska izuzeta, isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke iz swift sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državna ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba i entiteta, na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril.

Da bi šesti paket sankcija stupio na snagu, konsenzus o pravnom tekstu mora da se postigne na nivou držva članica, a sama regulativa objavi u EU službenom glasniku.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl MIšel, najavio je u utorak, na kraju samita EU lidera, da očekuje da će paket sankcija biti odobren u ”naredna dva dana”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU usvojila šesti paket sankcija, od sutra – embargo na naftu

Izvor: B92, 02.Jun.2022

Brisel -- Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije...On bi na snagu trebalo da stupi sutra, nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, saznaje Tanjug u Briselu...U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je iz teksta šestog paketa sankcija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.