Danas: EU protiv ukidanja pretplate

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas: EU protiv ukidanja pretplate

Beograd -- Predstavnici EU nezadovoljni su najavama čelnih ljudi srpske vlasti da će ukinuti pretplatu za RTS i RTV, saznaje Danas u diplomatskim krugovima.

Prema rečima izvora lista Danas, zvaničnici EU zabrinuti su zbog insistiranja predstavnika "vladajuće koalicije da se pretplata za javne servise bezuslovno ukine, a da RTS i RTV pređu na direktno budžetsko finansiranje", pogotovo u ekonomskoj situaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojoj se Srbija nalazi, i u kojoj je gotovo nemoguće obezbediti sredstva za njihovo nesmetano funkcionisanje.

Jedna od glavnih primedbi iz EU odnosi se na to što "nije jasno zašto se država dobrovoljno odriče značajne sume koju i dalje, bez obzira na najave ukidanja, mesečno odvaja 30 odsto građana Srbije".

Kako objašnjava isti izvor za list Danas, "umesto da organizuje kampanju kojom bi se naplata pretplate povećala, političari svojim nastupima kao da namerno smanjuju prihod javnim servisima, što izaziva sumnju da je krajnji cilj ove mere ne u rasterećenju građana, jer će oni i kroz budžet finansirati javne servise, već u ostvarivanju kontrole nad njihovim uređivačkim politikama".

Prema rečima izvora lista, očekuje se snažan pritisak međunarodnih predstavnika, prevashodno na prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, da se pretplata ne ukida ili da se bar nađe prihvatljiv model naplate, ali bez prelaska na državni budžet.

List Danas je protekle sedmice objavio da će pretplata za RTS i RTV ipak ostati, jer prema računici ministra finansija Mlađana Dinkića, u državnom budžetu nema para za njihovo finansiranje, za koje je potrebno oko 80 miliona evra godišnje. Na to je reagovao Vučić, koji je rekao da će pretplata svakako biti ukinuta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU protiv ukidanja pretplate u Srbiji

Izvor: Capital.ba, 27.Maj.2013, 08:15

BEOGRAD, Zvaničnici EU zabrinuti su zbog insistiranja predstavnika „vladajuće koalicije da se pretplata za javne servise bezuslovno ukine, a da RTS i RTV pređu na direktno budžetsko finansiranje“, pogotovo u ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.