Danas: EU protiv ukidanja pretplate

Predstavnici EU nezadovoljni su najavama čelnih ljudi srpske vlasti da će ukinuti pretplatu za RTS i RTV, saznaje Danas u diplomatskim krugovima.

Izvor: B92

Nedelja, 26.05.2013.

19:49

Default images

Prema rečima izvora lista Danas, zvaničnici EU zabrinuti su zbog insistiranja predstavnika "vladajuće koalicije da se pretplata za javne servise bezuslovno ukine, a da RTS i RTV pređu na direktno budžetsko finansiranje“, pogotovo u ekonomskoj situaciji u kojoj je Srbija i u kojoj je gotovo nemoguće obezbediti sredstva za njihovo nesmetano funkcionisanje.

Jedna od glavnih primedaba iz EU odnosi se na to što "nije jasno zašto se država dobrovoljno odriče značajne sume koju i dalje, bez obzira na najave ukidanja, mesečno odvaja 30 odsto građana Srbije".

Kako objašnjava isti izvor za list "Danas", "umesto da organizuje kampanju kojom bi se naplata pretplate povećala, političari svojim nastupima kao da namerno smanjuju prihod javnim servisima, što izaziva sumnju da je krajnji cilj ove mere ne u rasterećenju građana, jer će oni i kroz budžet finansirati javne servise, već u ostvarivanju kontrole nad njihovim uređivačkim politikama".

Prema rečima izvora lista, očekuje se snažan pritisak međunarodnih predstavnika, prevashodno na prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, da se pretplata ne ukida ili da se bar nađe prihvatljiv model naplate, ali bez prelaska na državni budžet.

List "Danas" je protekle sedmice objavio da će pretplata za RTS i RTV ipak ostati, jer prema računici ministra finansija Mlađana Dinkića, u državnom budžetu nema novca za njihovo finansiranje, za koje je potrebno oko 80 miliona evra godišnje. Na to je reagovao Vučić, koji je rekao da će pretplata svakako biti ukinuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: