Dan jednakih zarada, ili taj možda nikad neće doći?

Izvor: B92, 27.Okt.2018, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan jednakih zarada, ili taj možda nikad neće doći?

Žene u Evropskoj uniji zarađuju 16,2 odsto manje od muškaraca, saopštila je Evropska komisija povodom takozvanog Dana jednakih zarada.

Taj dan je proglašen kako bi se ukazalo na činjenicu da žene u EU i dalje zarađuju manje od muškaraca, čak i kada imaju iste radne obaveze.

Žene i muškarci su jednaki i to je jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije, izjavili su autori izveštaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske komisije, komesarke za pravosuđe i zapošljavanje Vera Jurova i Marien Tisen, i podpredsednik Komisije Frans Timermans.

Ipak, žene u toku godine rade dva meseca besplatno u poređenju sa svojim muškim kolegama, što je neprihvatljivo, ocenjuje se u danas objavljenom izveštaju Evropske komisije.

Autori izveštaja pozvali su evroposlanike i države-članice da odobre inicijativu koju je predložio izvršni organ EU u cilju prevazilaženja rodne nejednakosti u primanjima.

Podaci koji su objavljeni danas pokazuju još veću razliku između muškaraca i žena po pitanju porodiljskog odsustva.

U Evropskoj uniji 36 procenata muškaraca ne želi da prihvate porodiljsko odsustvo, a isti odgovor pružile je samo 19 odsto žena, pokazuju podaci Eurobarometra.

Samo četvoro od njih deset uzelo je prošle godine porodiljsko odsustvo ili su planirale da to učine. To nije fer, niti održivo, zaključuju evrokomesari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.