Da su granični prelazi dobri za ekonomiju, i EU bi ih imala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2021, 10:54

Da su granični prelazi dobri za ekonomiju, i EU bi ih imala

Da su granični prelazi dobri za ekonomiju i Evropska unija bi ih imala, a EU ih nema i na tim idejama želimo da stvorimo sistem funkcionisanja u okviru našeg prostora, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Starović je rekao i da je "Otvoreni Balkan" projekat za budućnost.

"Vidimo sastanke na mesečnom nivou u okviru 'Otvorenog Balkana' i planovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su veoma ambiciozni. Dobro je što je večeri Vučića, Rame i Dimitrova prisustvovao i Zdravko Krivokapić (s obzirom na to da Crna Gora nije deo Otvorenog Balkana) i imajući u vidu inicijativu koja je zaista otvorena", rekao je Starović za RTS.

Dodao je da je svaki ugovor ili sporazum zaključen između Beograda, Skoplja i Tirane u svakom momentu otvoren za ostale partnere sa Zapadnog Balkana, koji mogu u svakom trenutku da se priključe inicijativi.

Podseća da je ideja da se do pocetka 2023. godine ukinu granični prelazi izmedu tri države, dodajući da se ne ukidaju se granice kao što neki kažu, već je cilj da se omogući slobodan protok robe, ljudi i kapitala.

"Da su granični prelazi dobri za ekonomiju i EU bi ih imala, a EU ih nema, postoji šengenski prostor, i mi na tim idejama želimo da stvorimo sistem funkcionisanja u okviru našeg prostora, koji će doprineti poboljšanju položaja svih građana", istakao je Starovic.

Kada je reč i poseti premijera Crne Gore, Starović kaže da je ta poseta bila veoma dobra i uspešna i da su svi susreti protekli u srdačnoj atmosferi, te da ona predstavlja jednu vrstu prekretnice u odnosima Srbije i Crne Gore.

"Agenda posete je bila formirana tako da se razgovaralo o ekonomiji i o drugim temama koje su u interesu obe države", rekao je Starović dodajući da je ta strategija dobra, jer nema razloga zbog kojeg odnosi Beograda i Podgorice ne bi bili bolji nego danas.

Naredni korak bi, kaže, mogla da bude zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore.

Nakon što je Savet bezbednosti UN produžio mandat EUFOR-a rezolucijom koja je usaglašena, a u kojoj se ne pominje Kancelarija visokog predstavnika u BiH i visoki predstavnik, Starović kaže da Srbija apeluje da se o svim problemima otvoreno razgovara i da se odustane od politike nametanja, a jedini način, kako kaže, su razgovori i dogovor tri naroda i oba entiteta u BiH.

"Protivimo se narativima da je suština problema delovanje Milorada Dodika. Nije tačno da je politička kriza posledica delovanja Dodika, već je njegovo delovanje posledica određenih okolnosti i delovanja nekih drugih", smatra Starović.

Dodao je i da se kriza ne može rešavati sankcijama, jer Srbija u tome neće učestvovati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.