Da li je silovanje zločin? Za EU izgleda da nije...

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 11:15

Da li je silovanje zločin? Za EU izgleda da nije...

Prva direktiva Evropske unije o borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama naišla je na blokadu.

Samo 12 država članica je do sada spremno da definiše "silovanje" kao "odsustvo pristanka".

Pošto evropski izbori 2024. u junu zahtevaju da se odluka donese do kraja januara, EU sada rizikuje da primeni direktivu o nasilju nad ženama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja u potpunosti izostavlja silovanje.

Neke zemlje EU koriste stariju definiciju seksualnog zločina, zasnovanu na upotrebi sile, a ne na nedostatku pristanka.

Drugi, uključujući Nemačku i Holandiju, definišu silovanje u smislu pristanka, ali nisu voljni, očigledno na osnovu suvereniteta, da nadglasaju zemlje koje to definišu drugačije.

Francuski predsednik Emanuel Makron, na primer, takođe tvrdi da je tumačenje krivičnog prava stvar samo pojedinih država članica, piše brusselssignal.

U junu prošle godine, Evropski savet je popustio pred pritiscima i uklonio član 5 direktive o "nasilju nad ženama". To bi seksualne radnje "bez pristanka" učinilo krivičnim delom širom EU.

I Evropska komisija i Evropski parlament, međutim, podržavaju ostavljanje člana po strani.

Poslanici Evropskog parlamenta koji podržavaju direktivu u Parlamentu kažu da neće biti zadovoljni rezultatom u vezi sa nasiljem nad ženama ako se u potpunosti izostavi silovanje.

To zapravo znači ubediti Evropski savet da se predomisli, ubediti većinu država članica da uključe "ne samo paragraf o silovanju, već i paragraf o silovanju zasnovan na pristanku da je samo 'da' - 'da'", rekao je švedski poslanik u Evropskom parlamentu. Evin Incir, koizvestilac za predloženi zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.