Da li je Beograd postao „zarobljenik” dobijanja datuma

Izvor: Politika, 10.Apr.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Beograd postao „zarobljenik” dobijanja datuma

Laslo Varga: Da smo došli u situaciju da ne dobijemo datum, ali da je u Briselu doneta odluka da se počne sa analizom našeg zakonodavstva, to bi bilo čak možda i vrednije nego datum

Gotovo da nije bilo političara iz vladajuće koalicije koji se u obraćanju javnosti proteklih meseci nije pozivao na dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom u junu podsećajući koliko bi to bio značajan korak za Srbiju. Odavno je postalo jasno da pregovori sa Prištinom ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi imali dinamiku koju su imali da postizanje nekog sporazuma u Briselu nije bilo oročeno podnošenjem izveštaja Ketrin Ešton i Evropske komisije o napretku u dijalogu. Pred početak dijaloga bečki list „Standard” je pisao da će „pojedine faze koje će dovesti do konačnog dogovora biti precizno oročene, a Srbija zauzvrat treba da dobije datum za početak pregovora sa EU, dok Kosovo može da računa na pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju kao na ’nagradu’”.

Rezolucija Skupštine Srbije od 13. januara ove godine koja definiše osnovne principe za političke razgovore na neki način je vezala dijalog sa Prištinom i evropske integracije. Tako se u jednoj tački kaže da „Republika Srbija pristupa dijalogu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini svesna značaja koje bi postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju imalo u kontekstu dalje i ubrzane integracije čitavog regiona zapadnog Balkana u Evropsku uniju”.

Pre desetak dana iz državnog vrha su stizale izjave da vlada mora da pokušava sve da dobije datum za početak pregovora i da je spremna na „teške kompromise”. Ovih dana čini se da su tonovi nešto drugačiji. Tako je posle prekjučerašnje sednice predsedništva Srpske napredne stranke lider te partije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara kada je dan „d” za dobijanje datuma za početak pregovora, rekao da ne misli da je to ključno pitanje. I premijer kaže da dobijanje datuma za početak pregovora nije najvažnije pitanje.

Prema rečima potpredsednika Odbora za evropske integracije Lasla Varge činu dobijanja datuma dat je preterani značaj.

„Kod nas je problem što je sve previše fatalističko, sve je bilo vezano za datum. Problem nije u dobijanju datuma, problem je što će čitav proces da doživi zastoj. Da smo došli u situaciju da ne dobijemo datum, ali da je u Briselu doneta odluka da se počne sa analizom našeg zakonodavstva, to bi bilo možda vrednije nego datum. Jer to u suštini znači napredak u procesu”, objašnjava Varga.

Problem je, kaže, u tome što sada nećemo napredovati nego ćemo stajati. On ne veruje da će EU odluku o datumu ili početku skrininga doneti pre decembarskog samita čak i ako dogovor sa Prištinom bude postignut.

„Ako posmatrate proceduru ovo znači gubitak od najmanje godinu dana, a gubitak jedne godine u finansijskom smislu znači gubitak dve milijarde evra koliko države veličine Srbije koje su članice EU dobijaju godišnje kao bespovratnu pomoć”, ističe Varga. On dodaje da ne stoje ocene koje dolaze iz vlasti da zbog zastoja u evrointegracijama ne bi bilo novca za isplatu penzija i plata „kao što izlazak iz teške ekonomske situacije ne ide tako brzo tako ni propast zbog nedobijanja datuma sigurno nije momentalna”.

Od početka je moralo biti jasno da će vezivanje pregovora za neki konkretan događaj ili datum predstavljati dodatni kamen oko vrata srpskoj strani i srpskoj pregovaračkoj poziciji koja nije bila sjajna, ukazuje Đorđe Vukadinović, urednik časopisa „Nova srpska politička misao”. Prema njegovom mišljenju to je bila strateška greška koju je vlast napravila i koja je uporediva samo sa odustajanjem od sopstvene rezolucije u Generalnoj skupštini UN što je pod pritiskom uradila prethodna vlast. 

„Ovo vezivanje je bilo suicidno. Onda time dajete batinu u ruke i instrument za ucene drugoj strani i mamite ih da vas pritisnu. Naše pozicije nisu sjajne, ali smo ih mi dodatno dramatično pogoršali vezivanjem čitave priče za datum. Ne radi se o tome da ćemo mi sačuvati Kosovo ako kažemo ne ili obrnuto da ćemo ga izgubiti ako kažemo da. Politikom ’datum ili smrt’, stvarana je takva atmosfera od strane vlasti, najvećeg dela opozicije i većine medija kojom smo mi bukvalno inicirali da nam se stalno podiže lestvica koju na kraju ni naš evroentuzijastički pregovarački tim nije mogao da prihvati”, ocenjuje Vukadinović. 

On kaže da postoji više mogućih motiva za takvo ponašanje. U ovu situaciju se, smatra, upalo ili iz naivnosti ili pod pritiskom ili zbog nekog datog obećanja ili pak iz unutarpolitičkih kalkulacija.

„Ne amnestiram Brisel i Prištinu, ali je naša vlast u velikoj meri kriva što smo suočeni sa praznim i ponižavajućim ultimatumom kojim nam je traženo sve ni za šta. Sada i neki razumniji glasovi u EU uviđaju da je to bila pogrešna taktika, da bi se moglo dogoditi da im se Srbija na neki način otkači sa evroudice i pokuša da se okrene na drugu stranu”, smatra Vukadinović i dodaje da se plaši da nam iz Brisela ne pospu „malo šećernog praha preko ničega”.

--------------------------------------------------------

Ljajić: Važniji je kompromis za KiM nego datum

Potpredsednik vlade i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je juče da odlukom da odbije principe sporazuma sa Prištinom Beograd nije „ušao grlom u jagode” i dodao da šanse za dogovor postoje, inače Vlada Srbije ne bi tako postupila.

On je naglasio da odbijanje potpisivanja sporazuma nije nikakva kupovina vremena, jer vreme odavno nije naš saveznik i da Beograd time samo povećava šansu da do dogovora dođe. „Nama je važnije da dođe do kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju nego dobijanje datuma (za početak pregovora o članstvu)”, rekao je Ljajić naglasivši da Srbija nije zatvorila vrata Evropskoj uniji.

J. Cerovina

objavljeno: 10.04.2013.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.