Da li evropski put Srbije neizbežno vodi u konfrontaciju sa Rusijom?

Izvor: Vostok.rs, 04.Mar.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li evropski put Srbije neizbežno vodi u konfrontaciju sa Rusijom?

04.03.2014. -

Poslednja zbivanja oko Ukrajine su jasno pokazala u kojoj meri je iluzorno očekivati da bi nakon punopravnog ulaska u sastav Evropske unije bilo moguće da Srbija uspešno balansira između istoka i zapada i održava podjednako dobre odnose i sa Rusijom, kao što se to često može čuti od mnogih srpskih političara. Naprotiv, sada je više nego ikada očigledno da bi Srbija u briselskoj orbiti morala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da žrtvuje svoje bliske veze sa Rusijom zarad zajedničke politike Evropske unije prema toj najvećoj slovenskoj zemlji.

Naime, kako vidimo ovih dana, sve evropske zemlje su kao po komandi jednoglasno optužile Rusiju i svrstale se na liniju odbrane nove vlade u Kijevu, iako se ona u opštem metežu domogla vlasti nimalo demokratskim putem.

Dakle, praktički sve države koje su se zaklele na ljubav Briselu, sada se oštro obraćaju Rusiji zato što Moskva ne priznaje tu nelegalnu vlast u Kijevu i njene poteze, pa se otuda sa velikom sigurnošću može zaključiti da bi i Srbija pod evropskom zastavom morala uzvikivati iste parole koje se sada čuju od Atlantika do Baltika.

Da stvar bude još bizarnija, Evropa je beskompromisno stala u podršku ukrajinskim političarima koji su osvojili vlast gazeći sve proklamovane evropske vrednosti, a to znači – kršeći važeći ustav i zakone nasilnim putem, a takođe i nepoštujući sporazum koji su potpisali u prisustvu trojice ministara spoljnih poslova Francuske, Poljske i Nemačke.

Kako je u tom smislu primetio zamenik ruskog šefa diplomatije – „praktično sve zapadne prestonice su više od tri meseca jednostrano podržavale krivična dela i bezakonje u centru Kijeva“, a još je dodao i da je jednostrana podrška Zapada kriva za to što u sadašnjoj ukrajinskoj vladi sede neskriveni šovinisti, koji žele da izgrade nacionalističku državu, što uostalom dokazuju njihovi brojni antiruski i antisemitski ispadi.

Inače, pogotovo u ovom trenutku postaju jasnije reči koje je izgovorila šefica srpskog tima za pregovore sa Evropskom unijom, koja je priznala da će saradnja Srbije sa Rusijom ubuduće morati da bude u skladu sa spoljnom politikom Evropske unije, a još je doslovno izjavila i da će se u daljem procesu približavanja Beograda Briselu „veoma brzo stvoriti obaveza promene spoljne i bezbednosne politike Srbije“ i da tu nema nikakvog znaka pitanja, već da se mora pratiti ono što se smatra standardom.

Naravno, to „praćenje onoga što se smatra standardom“ svedoči da evropske zemlje zaista moraju bespogovorno slediti istu političku liniju i kada se radi o podršci prevratničkoj vladi u Kijevu i istovremenoj osudi Rusije, šta god ona preduzela u cilju zaštite svojih državljana i svih drugih ljudi koji govore ruskim jezikom.

Stoga, ako je neko do sada još uvek verovao da je moguća ekvidistanca i žongliranje na tankoj liniji koja deli vitalne interese istoka i zapada, onda su poslednja događanja u Ukrajini i reakcije na njih, razvejale sve te iluzije. Brisel, kako se pokazuje, baš i ne trpi disonantne tonove, barem ne u svojim redovima, a to znači da ni Srbija ne bi bila izuzetak ako bi zaista postala deo tog društva. Ali tada bi bilo kasno za naknadnu pamet, pa bi i Beograd morao da deluje po principu – ćuti i radi kako ti Brisel kaže. Pa makar to značilo i otvoreni sukob sa prijateljskom Rusijom.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.