Izvor: Luftika.rs, 15.Jul.2020, 07:21

DW: Srbija nije demokratija i dok je Vučić na vlasti nije joj mesto u EU

Srbija nije demokratija i pregovore o njenom članstvu u EU treba suspendovati sve dok je na vlasti Aleksandar Vučić, koji na vlasti opstaje pomoću metoda svog mentora Slobodana Miloševića brutalno guši opoziciju i kontroliše medije i pravosuđe, piše urednik Miodrag Šorić za Dojče vele (Deutsche Welle-DW).
Predsedniku Srbije Aleksandu Vučiću draže je da veruje da iza masovnih demonstracija stoje strane sile, nego da prizna da su one izraz nezadovoljstva njegovom vlašću >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << i zato širi teorije zavere, što je naučio od svog mentora Slobodana Miloševića, navodi u komentaru DW.
Nakon što je zabeležio ubedljivu pobedu na “izborima” koje je bojkotovala opozicija i sada kontroliše dve trećine mandata u parlamentu, “Vučić nema objašnjenje za to kako ‘strani agenti’ mogu da kontrolišu desetine hiljada ljudi širom Srbije. Niti navodi ikakva imena. Naprosto širi iste teorije zavere koje sežu još u vreme vladajuće jugoslovenske komunističke partije”, piše Šorić.
To je, kako se navodi u komentaru, “naučio od svog mentora, bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je takodje mutirao od komuniste u nacionalistu”.
– Vučić takodje tvrdi da je demokratski vladar i usvojio je metode svog mentora za opstanak na vlasti gušenje opozicije, preuzimanje medija i držanje pravosudja pod kontrolom.
U komentaru se navodi da je i na demostracije odgovorio šaljući svoje jurišnike, uniformisane ili provokatore u civilu, koji se, suprotno onome što Vučić tvrdi, nisu suzdržavali već su tukli i muškarce i žene oborene na tlo, pa i decu.
– Domaće snage bezbednosti već odavno su sramota države Srbije – piše u komentaru DW.
– Srbija nije demokratija. I dok to ne postane, ne treba da bude smatrana potencijalnom članicom Evropske unije. EU ima dovoljno problema sa autokratskim liderima u svojim redovima – ocenio je komentaror DW.
Šorić konstatuje i da je nemačka kancelarka Angela Merkel predugo podržavala Vučića i da bi on mogao da baci senku na njen uspešni kancelarski mandat.
Kada je nemačka preuzela predsedavanje EU, od Merkel su se, piše na DW, mogle čuti lepe reči o pravnoj državi i demokratiji.
– Međutim, reči nisu dovolje. Potrebna je akcija. Pristupni pregovori Srbije treba da budu suspendovani sve dok je Vučić na vlasti. Zvaničnici EU treba da zatraže nezavisnu istragu brutalnih napada na demonstrante. Ako Srbija odbije saradnju, njenim ministrima treba zabraniti ulazak u EU – smatra Šorić.
Nije kriv Vučić, krivo je društvo koje ga trpi i sve podguzne muve njegovog sistema
Izvor: Beta

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.