DSS: Pogrešna politika prema EU

Izvor: RTS, 26.Jun.2011, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Pogrešna politika prema EU

Vlast u Srbiji je zaustavila razvoj zemlje, istakao predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, dodavši da je politika prema EU pogrešna i nerealna. Obostrani interes i čist račun je jedina ispravna formula za odnose Srbije sa EU, ocenio Koštunica.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica kritikovao je aktuelnu vlast da je zaustavila razvoj zemlje i ocenio da je posebno pogrešna i nerealna njena politika prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskoj uniji.

Lider DSS-a je istakao da na izborima koji se približavaju prava tema nije i ne treba da bude EU, "jer se do kraja ove decenije neće ni postavljati pitanje stvarnog ulaska Srbije u Uniju".

Prema njegovim rečima, "obostrani interes i čist račun" je jedina ispravna formula za odnose Srbije sa EU.

"Kosovo pripada nama, jer je naše, EU pripada ono što je njeno. Ispada da je Kosovo važnije EU nego sadašnjoj vlasti u Srbiji. Više je stalo Briselu da nam uzme Kosovo nego sadašnjoj vlasti da ga brani", rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima Srbija treba da se ponaša kao svaka evropska država i jasno saopšti Briselu da do sada nikada nijedna zemlja u Evropi nije trgovala svojom teritorijom, i da tako to ne može da radi ni Srbija.

Predsednik DSS-a istakao je da će sledeći izbori biti važni za budućnost zemlje i na njima će se birati put kojim Srbija treba da ide.

Prema njegovim rečima "idolopoklonički odnos prema EU" treba zameniti umerenom, trezvenom i realnom politikom vođenja računa o srpskim ekonomskim, državnim i nacionalnim interesima.

"Danas je Republika Srpska u mnogočemu primer matici Srbiji kako treba svaki ideološki i inferioran odnos prema velikim zapadnim centrima moći zameniti politikom odbrane srpskih nacionalnih interesa", rekao je Koštunica.

"Ono što danas ne ume i ne može Srbija, pokazuje se da može i ume Republika Srpska", naveo je Koštunica.

Šest ciljeva koje treba uspuniti

Koštunica je dodao da treba ispuniti šest ciljeva koji treba ispuniti kako bi se omogućio razvoj Srbije.

"Prvi je razvoj zemlje i podizanje privrede, što je preduslov vođenja državotvorne politike zaštite nacionalnih ineteresa'', rekao je Koštunica.

Drugi cilj je ponovno uspostavljanje nacionalnog jedinstva da se mora dosledno poštovati Ustav, istakao je predsednik DSS-a, dodavši da to znači i "jasan društveni konsenzus da su Kosovo i Metohija, Vojvodina i Raška sastavni i neotuđivi deo Srbije".

Treći je uspostavljanje nacionalnog jedinstva da Srbija u saradnji sa Rusijom, EU, SAD, Kinom i drugim važnim državama treba da sarađuje na ravnopravnim osnovama, obostranom interesu i principu čistog računa, rekao je Koštunica.

Četvrti cilj je da zemlja ostane vojno neutralna, peti još jače povezivanje Srbije i Republike Srpske saglasno Dejtonskom sporazmu i šesti da se zaustavi izumiranje Srbije, poručio je Koštunica.
Pogledaj vesti o: Formula 1,   Vojislav Koštunica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.