DS na vlasti do ulaska u EU

Izvor: B92, 02.Feb.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"DS na vlasti do ulaska u EU"

Beograd -- DS bi trebalo da bude na vlasti dok Srbija ne uđe u EU, rekao je predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović, povodom 22. godišnjice osnivanja te stranke.

"Da li će DS biti uvek na vlasti, možda ni to nije dobro, ali dok ne završimo ovaj posao i Srbiju ne smestimo u porodicu evropskih demokratskih naroda, trebalo bi da pokušamo da vodimo Srbiju. Verujem da će Srbija imati demokratsku budućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dugo, dugo godina", rekao je Mićunović agenciji Beta.

Mićunović je istakao da je Evropa bila cilj kojem je DS težio od osnivanja i da je taj cilj ostao u kontinuitetu do danas.

Mićunović je izrazio očekivanje da će DS na sledećim izborima postići odličan rezultat i da će ponovo moći da sastavi koalicionu vladu, ali na drugim principima koji podrazumevaju da se prethodno jasno definišu ciljevi vlade i ponašanje svih aktera u koaliciji kako bi vlada mogla da radi efikasnije, dinamičnije i bez ucena.

"Videćemo kako će na to da reaguju građani. Naš cilj je da realno opisujemo situaciju i da građane ne mobilišemo lažnom nadom, nego da oni svesni postojeće situacije shvataju da nešto i od njih zavisi i da udruženi možemo da smanjimo efekte krize, koja će proći kao i sve krize", rekao je Mićunović.

"Možemo da nastavimo populistički i da obećavamo svašta, jer nije ništa lakše nego prodati lažnu nadu kada je ljudima stvarno teško. Ekonomska situacija u Evropi nije bila teža od Drugog svetskog rata, a mi smo mala zemlja, zavisna od pomoći i otvorenosti tržišta i to su sve otežavajuće okolnosti", dodao je Mićunović.

Predsednik Političkog saveta DS naveo je da ta partija "ima hendikep da je na vlasti", a građani su spremni da okrive vlast kada nisu zadovoljni, tako da je vlast kriva i za ono za šta je stvarno kriva i za ono za šta nije kriva, niti od nje zavisi.

"Te stvari trebalo bi jasno podeliti i da ono što ne zavisi od nas mi ne pokušavamo da mi rešimo, nego da se prilagodimo, a da ono što od nas zavisi rešimo i da ne čekamo druge. Sa takvom taktikom možemo pošteno da nastavimo da vodimo zemlju, ali stvar je birača koliko ćemo to uspeti", rekao je Mićunović.

Mićunović je rekao da su, nažalost, došla teška vremena sa velikim ekonomskim krizama i da je utoliko odgovornost teža i teže je breme, ali da se na muci poznaju junaci.

"Mi moramo istrajati na tom putu na kojem smo za poslednje 22 godine usmerili Srbiju na jednu stranu", rekao je Mićunović.

Mićunović je naveo da je protekle 22 godine konstantna nit da DS želi isto što i prilikom osnivanja - demokratiju i da Srbija liči na razvijene zemlje Evrope.

"Naravno, mi nismo bili ljudi koji imaju kontinuitet sa starom Demokratskom strankom, između nas je 50 godina, ali smo želeli da se naslonimo na tu tradiciju, jer to je stranka koju su osnivali Ljubomir Davidović i Milan Grol, i hteli smo da zadržimo tu moralnu komponentu", rekao je Mićunović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.