DODIK: NEMCI HOĆE DA POMOGNU

Izvor: Kurir, 12.Feb.2011, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIK: NEMCI HOĆE DA POMOGNU

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da Nemačka želi da pomogne Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija bez bilo kakvih nametanja i pritisaka na političke lidere u ovoj zemlji.

Dodik je izjavio posle povratka iz Berlina, gde se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da postoji želja da sve strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u BiH zajednički omoguće ustavne reforme.

On je naglasio da ga raduje i spremnost Nemačke da pomogne BiH u korišćenju sredstava evropskih fondova za podršku infrastrukturnih projekata, navodeći da je neophodno da BiH dobije status kandidata za EU kako bi dostupnost tih sredstava bila veća.

Prema njegovim rečima, promena Ustava moguća je samo u delu koji se odnosi na primenu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", dok RS ne može pristati na promenu načina izbora članova Predsedništva BiH, kao ni na proširivanje broja izbornih jedinica sa jednog na drugi entitet.

"Za RS je jedino prihvatljivo da u Ustavu BiH, kod izbora članova Predsedništva BiH, reč Srbin bude zamenjena 'jedan iz RS'", naglasio je Dodik.

Predsednik RS je kazao da je sa nemačkom kancelarkom razgovarao i o "evropskoj klauzuli" u vezi sa evropskim integracijama, ističući da Evropa ne traži takvu klauzulu već da je ideja o tome "proistekla iz Sarajeva".

"Mi ne možemo prihvatiti da se u Ustav ugradi klauzula koja bi sva evropska pitanja po automatizmu odlučivanja stavila na nivo BiH i na taj način nas dovela u poziciju da Ustavni sud, koji se pokazao kao političko-navijački organ, donosi određena rešenja", kazao je Dodik.

Dodik je poručio da RS ne može prihvatiti da se određene nadležnosti u Ustav BiH unesu kao nadležnosti države, tvrdeći da su takve stvari ranije zloupotrebljavanje na štetu RS.

"Nemoguće je prihvatiti da se nadležnost za pravosuđe da Bosni i Hercegovini, jer to nije njihova nadležnost", naveo je predsednik RS.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.