DOBRA VEST: Moći ćemo da pečemo rakiju i u EU

Izvor: Press, 05.Avg.2014, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBRA VEST: Moći ćemo da pečemo rakiju i u EU

Kako za Danas kaže Radisav Bogdanović, osnivač i predsednik kompanije RB global - Stara sokolova, nacrt zakona bi trebalo da bude završen do kraja avgusta, a u njegovoj izradi učestvuje i grupacija proizvođača rakije u okviru Privredne komore Beograda, čiji je i on član.
Zakon koji je na snazi od 2009. ukinuo je mogućnost da seljaci koji peku rakiju mogu da je prodaju većim proizvođačima. Osim što je ta odredba umnogome iskomplikovala nabavku sirovine za dalju proizvodnju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << značajno je uticala i da se smanji broj ljudi koji su zainteresovani da se bave proizvodnjom tog pića.
"Važeći zakon ima u sebi nekoliko besmislenih stvari, a jedna je da su seljaci koji proizvode meku rakiju i prodaju je registrovanom proizvođaču kao sirovinu, potpuno istisnuti u sivu zonu. Proizvodnja domaće rakije čini veliki deo ekonomske osnove sela, a jedna od retkih komparativnih prednosti Srbije u odnosu na druge evropske zemlje je to dugogodišnje iskustvo seljaka u proizvodnji rakije kao sirovine. Posledica je da se broj proizvođača sa 2.000 smanjio na 200, a sada ta brojka dostiže svega 300 proizvođača", objašnjava Bogdanović i dodaje da su i veći proizvođači morali da se dovijaju kako da dođu do sirovine a da istovremeno zadovolje i zakon.

 
On naglašava da odredbe budućeg zakona ne protivreče evropskim zakonima, kako je to često predstavljano, te da se ta oblast u Evropi reguliše u okviru zakona koji se tiče bezbednosti hrane. Osim toga, Bogdanović je naglasio da po prvi put jedna grupacija proizvođača aktivno učestvuje u izradi zakona, te da je u dogovorima postignuta saglasnost oko većine predloga.
"Formirana je vrlo kredibilna, stručna radna grupa za izradu nacrta, a u izradi teksta direktno učestvuju i predstavnici grupacije proizvođača rakije u okviru PKB, koju čini nekoliko najvećih srpskih proizvođača rakije. Želeli smo da budemo aktivni učesnici u izradi teksta zakona i imamo jako dobru saradnju sa radnom grupom", kaže Bogdanović. Po njemu, još jedan od velikih nedostataka dosadašnje regulative je i "puno bespotrebnih birokratskih obaveza koje su proizvođače iscrpljivale".
"Grupacija proizvođača će predložiti da se procedure pojednostave i da se manjim proizvođačima koji žele da uđu u posao to olakša. Ovim zakonom bi trebalo da podržimo potencijale Srbije u toj oblasti, jer je to važno za proizvođače i državu. Cilj nam je podrška samoj proizvodnji rakije i povećanje broja proizvođača, tako što bi se smanjile birokratske stege, obezbedila podrška i smanjio obim naknadne podzakonske regulative", kaže Bogdanović za Danas. On ističe i potrebu za jasnu podršku izvozu, jer je, kako kaže, Srbija malo tržište i nema perspektive ukoliko bi se sve što se proizvede u njoj i prodavalo.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

ŽIVELI: Moći ćemo da pečemo rakiju i u EU!

Izvor: Telegraf.rs, 05.Avg.2014

Zakon koji je na snazi od 2009. ukinuo je mogućnost da seljaci koji peku rakiju mogu da je prodaju većim proizvođačima, alideo novog zakona o alkoholnim pićima omogućiće individualnim proizvođačima da rakiju prodaju legalno kao sirovinu ..Novi zakon o jakim alkoholnim pićima, koji se trenutno...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.