DETALJAN SPISAK PO DRŽAVAMA: U EU možemo od 1. jula, evo u koju zemlju i kako

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 16:13

DETALJAN SPISAK PO DRŽAVAMA: U EU možemo od 1. jula, evo u koju zemlju i kako

Evropska unija će najverovatnije bezuslovno otvoriti svoje granice za sve građane Srbije već od 1. jula!

Evropska komisija predložila je juče da se od tog datuma popuste mere za građane Srbije, koja je prva bezuslovno otvorila svoje granice za sve članice Evropske unije, i to bez negativnog testa na korona virus i karantina od 14 dana.

Sve ovo je potvrdila i komesarka za unutrašnje poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU Ilva Johanson, koja je istakla da je početak sledećeg meseca pravo vreme za otvaranje granica prema trećim zemljama koje su u istoj ili boljoj epidemiološkoj situaciji od članica, što Srbija svakako jeste. Ovo se, za sada, jedino ne odnosi na Nemačku, koja je najavila otvaranje granica za državljane Srbije tek za 31. avgust, ali se sve glasnije spekuliše da će se ova odluka uskoro promeniti.

Potvrda o smeštaju

Što se tiče zemalja Evropske unije, građani Srbije već sad mogu neometano da idu u Mađarsku i Bugarsku, dok u ponedeljak, 15. juna, svoje granice u potpunosti otvara i Grčka. Uz ove tri države, naši državljani mogu da uđu i u Hrvatsku, ali ako dokažu da imaju potvrdu o rezervaciji smeštaja. U ostalim zemljama članicama EU još važi zabrana ulaska za naše građane, izuzev za osobe koje imaju dvojno državljanstvo, prijavu boravka, idu na lečenje ili su diplomate ili humanitarni radnici...

Od zemalja iz okruženja koje nisu članice Evropske unije državljani Srbije mogu neometano da putuju u Bosnu i Hercegovinu, a najavljuje se da će do 1. jula biti otvorene granice i sa Severnom Makedonijom. Jedina zemlja koja još uvek neosnovano "zateže" je Crna Gora, i to sasvim izvesno iz političkih razloga.

Opravdana odluka

Infektolog Žarko Ranković objašnjava da je potpuno opravdana preporuka Evropske komisije da se otvore granice i da se ukinu obavezna testiranja, jer ti testovi nisu garancija da putnik nije zaražen koronavirusom.

- Preporuka Evropske unije je da testovi nisu potrebni pri putovanju u inostranstvo. Ja se slažem sa tim jer je pitanje koliko je ta mera opreza zaista i potrebna. Ti testovi važe do 72 sata od dana testiranja, ali može se desiti da se osoba koja se testirala danas zarazi u naredna tri dana a da toga nije svesna. Ta osoba će na granici pokazati negativan test i ući u željenu zemlju iako u sebi nosi koronavirus. Takođe, možete i pri kontroli na aerodromu pokazati test koji je negativan, a zatim se u avionu zaraziti ako među putnicima ima inficiranih. Moram napomenuti da je epidemiološka situacija sada dosta povoljnija, ali i dalje treba biti na oprezu - kaže Ranković.

Bugarska

Za sve državljane naše zemlje ukinut je i 14-dnevni karantin, koji je u Bugarskoj još na snazi za sve one koji dolaze iz evropskih zemalja u kojima je stopa obolevanja od kovida-19 visoka. Od 15. juna kreću i avionski letovi na relaciji Beograd-Sofija.

Grčka

Grčka je od 15. juna najavila otvaranje granica za turiste iz 29 država, među kojima je i Srbija, uz nasumično testiranje na granici. Međutim, u toj zemlji je u poslednjih nekoliko dana zabeležen porast broja zaraženih koronavirusom, pa grčke vlasti planiraju da povećaju broj testiranja. Još se ne zna da li će ovo uticati na eventualno pomeranje datuma za otvaranje granica. Grčke granice su još od 1. juna otvorene za naše građane koji u ovu zemlju idu zbog posla, sezonske radnike ili za članove porodica koje žive u obe zemlje. Od 15. juna kreću i avionski letovi na relaciji Beograd-Atina.

Hrvatska

Hrvatska zvanično nije otvorila granice za građane Srbije. Međutim, postoji "rupa u propisu" po kojoj u Hrvatsku mogu da uđu svi putnici koji su "od ekonomskog interesa", a tu svakako spadaju i turisti. Navodno, dovoljno je samo da se na granici pokaže rezervacija smeštaja i da se popuni formular.

Severna Makedonija

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da se u toj zemlji razmatra odluka o otvaranju granice sa Srbijom i dodao da smatra da će granica biti otvorena do kraja meseca. Konačna odluka zavisiće od epidemiološke situacije u Severnoj Makedoniji.

Crna Gora

Crna Gora je 1. juna otvorila sve granice sa susednim državama, pa i sa Srbijom, međutim, naši građani ne mogu da uđu u zemlju bez karantina ili negativnog testa na koronavirus.

Bosna i Hercegovina

Državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u BiH. Za međudržavni saobraćaj su otvoreni i aerodromi u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Mađarska

Od 25. maja u Mađarsku je dozvoljen ulazak svim građanima Srbije bez obaveznog karantina. U ovu zemlju može da se uđe na svih devet graničnih prelaza. I pre ovog datuma Srbija i Mađarska su imale sporazum da radnici koji žive u blizini granice mogu neometano zbog posla da prelaze iz jedne u drugu državu.

Slovenija

Srbi sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Sloveniji neće morati da idu u karantin. Takođe, izuzeti od 14-dnevnog karantina su i svi oni koji prisustvuju sahrani rođaka, kao i oni koji dolaze na lekarski pregled. Oni koji prolaze kroz Sloveniju, ljudi koji tamo pohađaju vrtić ili školu, kao i oni koji rade naučno-istraživački rad, neće biti pod karantinom ako predoče dokument koji pokazuje da su u poslednja tri dana bili negativno testirani na virus.

Rumunija

I Rumunija je za većinu Srba zatvorena. Izuzetak su lica sa regulisanim boravkom u Rumuniji ili EU, članovi porodice državljanina Rumunije, lica koja putuju zbog neodložnih razloga, diplomatsko osoblje, članovi humanitarnih misija. Od obaveze kućne izolacije u trajanju od 14 dana izuzeti su pogranični radnici koji borave i rade do 30 km od srpsko-rumunske granice.

Albanija

Zabranjen je ulazak stranih državljana u Albaniju. Izuzetak su lica koja dolaze radi humanitarnih ili drugih neodložnih razloga za koje se izdaje posebna dozvola. Najavljuje se otvaranje kopnenih granica radi dolaska turista, pre svega iz susednih zemalja.

Austrija

Državljani Srbije mogu da uđu vazdušnim putem u Austriju ukoliko imaju važeću dozvolu boravka uz obaveznu 14-dnevnu kućnu izolaciju ili karantin. Od obaveze izolacije su izuzeta lica koja poseduju zdravstveno uverenje, ne starije od četiri dana, kojim se potvrđuje da je rezultat testa na koronavirus negativan. Ovo zdravstveno uverenje je potrebno i za ulazak kopnenim putem. Za sve ostale naše građane granice Austrije biće najverovatnije otvorene 1. jula.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.