DA SE NE IGRAMO SA TIM! Lajčak jasan: Od Beograda i Prištine očekujem samo OVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2023, 09:19

"DA SE NE IGRAMO SA TIM!" Lajčak jasan: Od Beograda i Prištine očekujem samo OVO

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, sadrži 11 tačaka, kao i da su sve verzije predloga objavljene u medijima izmišljotina

- Video sam neke tekstove koji su prezentovani u medijima, koji nisu bili tačni, izmišljeni od određenih ljudi. Bilo je promena, jer sam posle prvog izlaganja predloga posetio i Prištinu i Beogradu. Razgovarali smo i tražili komentare, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zatim smo pokušali da ih ugradimo u predlog. Vrlo jasno smo rekli da suština predloga ne može da se menja, jer je suština sačinjena sa najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije - naveo je Lajčak.

On je u emisiji "Rubikon" na televiziji Kljan Kosova naglasio da ukoliko jedna od strana ne prihvati plan da će međunarodna zajednica reagovati na odgovarajući način i da će podržati jednu stranu više, ili će smanjiti podršku drugoj strani.

Govoreći o verziji predloga koja je pre nekoliko dana objavljena u beogradskim medijima Lajčak kaže da taj tekst nije isti kao onaj koji je ponuđen Beogradu i Prištini.

- Blizu je ali nije isto, da se ne igramo s tim - rekao je Lajčak. Lajčak je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o sastancima sa evropskim izaslanicima jasno izneo svoj stav.

- Voleo bih da bude lako, zaista je važno da smo na dobrom putu - rekao je on i dodao da sa Beogradom i Prištinom međunarodni pregovarači vode odvojene razgovore.

- Kada ih okupimo (Beograd i Prištinu) očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno - rekao je Lajčak.

Kako je rekao međunarodni pregovarači ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima, jer je cilj da se postigne normalizacija u odnosima Prištine i Beograda. Kako je rekao Priština će od evropskog predloga imati samo koristi, odnosno "njime ništa ne gubi, a dobija mnogo", kao i da ne mogu da se traže garancije za "peti korak", a da se ne učine za "prvi korak".

- Ovim predlogom Kosovo ništa ne gubi, a dobija mnogo. Prvi korak za mene je da se fokusiram na prvi korak sporazuma, ne možete tražiti garancije za korak peti, a da ne uradite prvi korak - rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, sa predlogom se ne dolazi do "kraja priče" , već se nastavlja put do "pravno obavezujućeg sporazuma".

Kako je pojasnio, predlog ostavlja neka pitanja nerešenim, ali sadrži rešenje za mnoge probleme.

- Predlog je veoma dobar, daje mnogo Kosovu, statusu Kosova i odnosima Kosova i Srbije, međunarodnom položaju Kosova, rekao bih maksimalno moguće u ovom trenutku. Ovo nije kraj priče, ovo nije mnogo važno, priča se nastavlja onim što je napisano. Nećemo završiti sa ovim već ćemo nastaviti do kraja - rekao je on.

Lajčak je, između ostalog, naveo i neke od koristi koje će Kosovo imati od ovog sporazuma.

- Kosovo ima mnogo da dobije u pogledu sopstvenog statusa, kvaliteta odnosa sa Srbijom, regionalna saradnja će biti otključana. Predlog sadrži 11 tačaka, kako je predstavljeno u prvoj verziji - rekao je on.

On je podsetio da je u septembru predstavio taj plan i da je onda razgovarao sa predstavnikom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem kojem je predstavio ažurirani plan, kao i da je prošle nedelje bila "prva suštinska diskusija u vezi sa planom".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

PROCURILI DOKUMENTI EU ZA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Kurtijevi mediji preneli "ažuriranih" DESET tačaka - Evo šta se traži od Srbije (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2023

 Prištinski Reporteri objavio je danas, kako tvrdi, ažurirani nacrt predloga EU od deset tačaka za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koji je, prema navodima tog lista, "velika petorka" u petak prošle nedelje predstavila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.