Cvetković: Srbija ispunila uslove za EU

Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2011, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Srbija ispunila uslove za EU

Premijer Mirko Cvetković kaže da je Srbija ispunila sve uslove za status kandidata za prijem u EU, ali da Srbija neće odstupati od državne politike.

"Srbija je poslednjih meseci značajno napredovala u ispunjavanju svih uslova iz Akcionog plana evro-integracije i ne vidim ni jedan razlog da ne dobijemo status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Cvetković.

Premijer je dodao da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ne može da utiče na to da li će članice Evropske unije postavljati dodatne uslove da bi prihvatile njenu kandidaturu, ali se nada da se to neće desiti.

"Veliki sam optimista kad se radi o sticanju kandidature, ali ako bude novog uslovljavanja, nećemo odstupiti od državne politike, i postoje takozvane crvene linije preko kojih nećemo preći", ukazao je Cvetković.

Premijer je dodao da u razgovorima sa zvaničnicima EU Vlada Srbije dobija pozitivne signale, pre svega da se može sa velikom izvesnošću očekivati pozitivno mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije.

Moguće su, kako je ukazao premijer, drugačije opcije u pogledu datuma početka pregovora o prijemu Srbije u EU - odnosno da se datum ne utvrdi odmah, već da se precizira procedura, kako je bilo i sa drugim zemljama.

Komentarišući stanje na Kosmetu, Cvetković je rekao da je najvažnije da se sporna pitanja rešavaju mirnim putem i da je vlast u Srbiji spremna na dogovore.



"Mi ne možemo da priznamo unilateralne akte na Kosovu, ali ćemo se držati dijaloga u rešavanju problema... i smatramo da je to jedini način da se postigne rešenje", naglasio je premijer.

Cvetković je ukazao da Srbija "nikada neće odustati od svog naroda na Kosovu i Metohiji", ali savetuje narodu da svoje nezadovoljstvo ispoljavaju na miran način.

"Srbija ima čvrst stav da spreči kriminal i korupciju na Kosovu i spremna je da u tome saradjuje sa medjunarodnom zajednicom. Nemamo ništa protiv da Euleks preuzme kontrolu na carinskim punktovima u skladu sa Rezolucujom UN 1244", rekao je Cvetković.

Povodom predloga da međunarodna zajednica preuzme upravu u severnom delu Kosova, Cvetković je ocenio da je to "stvar procesa i dogovora" i istakao da međunarodne misije imaju mandat da upravljaju celom pokrajinom.

"Rešavanje stanja na Kosovu je otvoren proces i sve što dogovorimo mi ćemo poštovati", rekao je premijer.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.