Cvetković:Evropa zadovoljna reformama u Srbiji

Izvor: Studio B, 24.Nov.2011, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković:Evropa zadovoljna reformama u Srbiji

Kada su druge zemlje dobijale status kandidata za članstvo u EU, uslov koji im je postavljan odnosio se samo na reforme, a Srbiji je rečeno da će dobiti taj status ako nastavi dijalog sa Prištinom i počne primenu dogovorenog, kaže premijer Mirko Cvetković

"Kada su druge zemlje dobijale status kandidata, uslovi koji su im postavljani odnosili su se samo na reforme. Nama je rečeno: dobićete status kandidata ako nastavite dijalog sa Prištinom i ako ono što ste se >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dogovorili počnete da primenjujete. Ni jedan ni drugi uslov u suštini nemaju veze sa reformama", rekao je Cvetković za današnji broj "Ekonomist magazina".

Premijer je, uoči 9. decembra, kada se odlučuje o statusu kandidata Srbije za članstvo u EU, rekao da se može zaključiti da je EU manje-više zadovoljna stepenom reformi u Srbiji, ali da time ne želi da kaže da je Srbija sve završila, jer i dalje treba da nastavi sa procesom reformi.

"U političkom domenu se suočavamo sa problemom koji nije tu od ove vlade, niti od prethodne, već je decenijama prisutan. Naša pozicija o tom pitanju je sasvim jasna. Ne želimo da učinimo bilo koji korak koji bi eksplicitno ili implicitno priznao nezavisnost Kosova", podvukao je Cvetković.

Premijer je zamoljen da prokomentariše i informaciju da su neki građani Srbije sa Kosova i Metohije zatražili da se isele u Rusiju.

Naglašavajući da "takva situacija nije prijatna", on je odgovorio da Vlada Srbije taj zahtev analizira, ispituje motive, okolnosti i autentičnost takvog zahteva.

"Formalno svaki građanin ima pravo da javno iskaže takav stav, ali je pitanje koliko je to u funkciji rešavanja problema Srba na Kosovu i Metohiji. Činjenica je da za probleme na Kosovu i Metohiji nije pronađeno pravedno rešenje, a svako rešenje koje nije pravedno dovodi do nestabilnosti i teških posledica", kazao je premijer Srbije.

Vlada zato, dodao je Cvetković, pokušava da uspostavi dijalog kao osnov za traženje rešenja i na taj način pokuša da otvori put ka pravičnom rešenju koje "neće nikom da da sve i nikom da oduzme sve".

Odgovarajući na pitanje kako danas funkcioniše Vlada Srbije, imajući u vidu da su skoro sve članice vladajuće koalicije počele predizbornu kampanju, Cvetković je rekao da u poslednjih nekoliko meseci sve partije pokušavaju da se profilišu, distanciraju od onog što je loše i prigrabe za sebe ono što je dobro.

Prema njegovim rečima, uvek je važniji krajnji rezultat od toga da li ostavlja utisak blagog ili oštrog čoveka u medijima.

"Pokazalo se da ova vlada, i u uslovima velike svetske ekonomske krize, sprovodi bazične ciljeve i reforme", zaključio je premijer Cvetković.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.