Cvetković: Evropa zadovoljna reformama u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2011, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Evropa zadovoljna reformama u Srbiji

BEOGRAD -

Kada su druge zemlje dobijale status kandidata za članstvo u EU, uslov koji im je postavljan odnosio se samo na reforme, a Srbiji je rečeno da će dobiti taj status ako nastavi dijalog sa Prištinom i počne primenu dogovorenog, izjavio je premijer Mirko Cvetković.

"Kada su druge zemlje dobijale status kandidata, uslovi koji su im postavljani odnosili su se samo na reforme. Nama je rečeno: dobićete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << status kandidata ako nastavite dijalog sa Prištinom i ako ono što ste se dogovorili počnete da primenjujete. Ni jedan ni drugi uslov u suštini nemaju veze sa reformama", rekao je Cvetković za "Ekonomist magazin".

Premijer je, uoči 9. decembra, kada se odlučuje o statusu kandidata Srbije za članstvo u EU, rekao da se može zaključiti da je EU manje-više zadovoljna stepenom reformi u Srbiji, ali da time ne želi da kaže da je Srbija sve završila, jer i dalje treba da nastavi sa procesom reformi.

Domen decenijama prisutan

"U političkom domenu se suočavamo sa problemom koji nije tu od ove vlade, niti od prethodne, već je decenijama prisutan. Naša pozicija o tom pitanju je sasvim jasna. Ne želimo da učinimo bilo koji korak koji bi eksplicitno ili implicitno priznao nezavisnost Kosova", podvukao je Cvetković.

Premijer je zamoljen da prokomentariše i informaciju da su neki građani Srbije sa Kosova i Metohije zatražili da se isele u Rusiju.

Naglašavajući da "takva situacija nije prijatna", on je odgovorio da Vlada Srbije taj zahtev analizira, ispituje motive, okolnosti i autentičnost takvog zahteva.

"Formalno svaki građanin ima pravo da javno iskaže takav stav, ali je pitanje koliko je to u funkciji rešavanja problema Srba na Kosovu i Metohiji. Činjenica je da za probleme na Kosovu i Metohiji nije pronađeno pravedno rešenje, a svako rešenje koje nije pravedno dovodi do nestabilnosti i teških posledica", kazao je premijer Srbije.

Vlada zato, dodao je Cvetković, pokušava da uspostavi dijalog kao osnov za traženje rešenja i na taj način pokuša da otvori put ka pravičnom rešenju koje "neće nikom da da sve i nikom da oduzme sve".

Kako funkcioniše Vlada?

Odgovarajući na pitanje kako danas funkcioniše Vlada Srbije, imajući u vidu da su skoro sve članice vladajuće koalicije počele predizbornu kampanju, Cvetković je rekao da u poslednjih nekoliko meseci sve partije pokušavaju da se profilišu, distanciraju od onog što je loše i prigrabe za sebe ono što je dobro.

Prema njegovim rečima, uvek je važniji krajnji rezultat od toga da li ostavlja utisak blagog ili oštrog čoveka u medijima.

"Pokazalo se da ova vlada, i u uslovima velike svetske ekonomske krize, sprovodi bazične ciljeve i reforme", zaključio je premijer Cvetković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: EU zadovoljna reformama

Izvor: Radio 021, 24.Nov.2011

Kada su druge zemlje dobijale status kandidata za članstvo u EU, uslov koji im je postavljan odnosio se samo na reforme, a Srbiji je rečeno da će dobiti taj status ako nastavi dijalog sa Prištinom i počne primenu dogovorenog, izjavio je premijer Mirko Cvetković.

Nastavak na Radio 021...

Cvetković:Evropa zadovoljna reformama u Srbiji

Izvor: Studio B, 24.Nov.2011

Kada su druge zemlje dobijale status kandidata za članstvo u EU, uslov koji im je postavljan odnosio se samo na reforme, a Srbiji je rečeno da će dobiti taj status ako nastavi dijalog sa Prištinom i počne primenu dogovorenog, kaže premijer Mirko Cvetković.."Kada su druge zemlje dobijale status...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.