Čuvanje „ledene lepotice“ – Pančićeva omorika u centru pažnje naučnika

Izvor: RTS, 29.Nov.2019, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvanje „ledene lepotice“ – Pančićeva omorika u centru pažnje naučnika

Iako u prvom stepenu zaštite, broj stabala Pančićeve omorike sve je manji. Projektom mapiranja prirodnih staništa jedne od najstarijih biljnih vrsta Evrope i simbola Tare, Srbija, i Bosna i Hercegovina, uz podršku Evropske unije, nastoje da zaštite Pančićevu omoriku, koja raste samo u srednjem toku reke Drine.
Gotovo skrivena u moćnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šumama Tare, baš kao i pre 140 godina kada je za njom tragao botaničar Josif Pančić, omorika ili „ledena lepotica“, kako ju je po otkrivanju zvao, ponovo je u centru pažnje biologa, naučenika i stručnjaka, koji nastoje da je sačuvaju u prirodnom staništu.

Popisuju se stabla, analizira genetski materijal i traga za uzrocima laganog nestajanja Pančićeve omorike.
„To nam praktično pomaže da utvrdimo genetsku raznovrsnost Pančićeve omorike na njenim staništima i to nam omogućava da znamo koja će to stabla i jedinke Pančićeve omorike biti u budućnosti najbolja da obezbede opstanak vrste“, rekla je biolog Marijana Josipović iz Nacionalnog parka Tara.
„Ona je na crvenoj listi ugroženih vrsta i dobićemo podatke, neke naučno zasnovane da vidimo šta u budućnosti raditi sa Pančićevom omorikom“, kaže Dragan Karaklić, direktor Nacionalnog parka Tara.
Prvi put u okviru ovog, zajedničkog projekta, biće primenjena i inovativna, Lidar metoda skeniranja lokaliteta omorike na teritoriji šest opština Srbije i Republike Srpske.
„To je snimanje iz aviona, skeniranje omorike, s obzirom na to da ona raste na vrlo nepristupačnim terenima do kojih je jekao teško doći. Na taj način ćemo upotpuniti sliku o brojnosti i stanju tih omorika“, objasnio je Aleksandar Đurić, član projektnog tima Nacionalnog parka Tara.
U narednih godinu dana biće ispitano i mapirano više od 20 lokaliteta sa, za mnoge najlepšim četinarom Evrope iz doba tercijera, inače na svetu jedinim prirodnim staništima omorike smeštenim u srednjem toku reke Drine.
Očuvanje i obnavljanje omorike, poslednjih decenija posebno ugrožene klimatskim promenama i slabom prirodnom regeneracijom, pomoći će rezultati genetske analize, ali i edukativni programi i stalna briga o ovom, zajedničkom nasleđu prirode i čoveka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.