Crna Gora za slobodu govora

Izvor: S media, 12.Mar.2012, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora za slobodu govora

Predstavnici crnogorskih medija uputili su danas, sa protestnog skupa u Podgorici zbog napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, peticiju Evropskoj uniji, u kojoj se navodi da vlast u Crnoj Gori u kontinuitetu sprovodi nasilje nad poslenicima javne reči.

Peticiju za slobodu govora u Crnoj Gori potpisalo je oko 1.500 zaposlenih u medijima, predstavnika nevladinog sektora, opozicionih stranaka i građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Učesnici protesta nosili su transparent sa napisom "Ko je sledeći?", kao i papire na kojima su bile iscrtane mete.

U peticiji, koja je upućena zvaničnicima EU - Žoze Manuelu Barozu i Štefanu Fileu - navodi se da novinari u Crnoj Gori već godinama žive i rade u okruženju u kome su lake mete, a gde za napade na slobodu govora niko ne snosi odgovornost.

Napadi na novinare deo su kontinuirane kampanje, koju pored fizičkih nasrtaja, prate stalni sudski procesi koje su prvo pokretali političari, a sada ih, uglavnom, vode osobe povezane sa organizovanim kriminalom, navodi se u dokumentu.

U peticiji se ukazuje da vlast i nadležni organi ne samo da nisu pokušali da sprovedu temeljne istrage kako bi se otkrili nalogodavci i počinitelji napada na poslenike javne reči, već su učinili sve da se istrage obesmisle, a pravi krivci nikad ne dotaknu.

"To nas je dodatno učvrstilo u uverenju da pronalaženje odgovornih vodi do samog vrha aktuelne crnogorske vlasti", navodi se u peticiji.

Ističe se da je sloboda govora jedan od osnovnih uslova za napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija.

"Crnogorske institucije ni sada, a ni ranije, nisu bile spremne da urade bilo šta konkretno. Zbog toga očekujemo od EU da zatraži od crnogorskih institucija sistema i sve one koji se usuđuju da slobodno govore", navodi se u tekstu peticije.

Direktor "Vijesti" Željko Ivanović kazao je da su upućivanjem peticije zvaničnicima EU okončani višednevni protesti ispred zgrade Uprave policije u Podgorici, zbog prebijanja novinarke tog podgoričkog dnevnog lista.

On je najavio da će prekid nasilja nad poslenicima javne reči biti jedan od zahteva za građanskog protesta koji je za 18. mart najavljen u Podgorici, u organizaciji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Unije slobodnih sindikata i Studentske unije.

"Želimo da pošaljemo poruku: dosta više sa prebijanjem novinara, sudskim procesima i linčom preko medija koje vlast kontroliše", kazao je Ivanović.

Lakićeva je pretučena u sredu uveče ispred svog stana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Novinarka je napadnuta s leđa, dok je otvarala vrata ulaza u zgradu gde stanuje, kada joj je nepoznati muškarac zadao više udaraca pesnicom u glavu.

Direktor Uprave policije Crne Gore Božidar Vuksanović kazao je ranije da ima pomaka u istrazi o napadu na Oliveru Lakić, dodajući da su nadležni organi na dobrom putu da otkriju počinioca nasilja.On je kazao da trenutno ne može da saopšti više detalja kako ne bi narušio istragu.

Verujem da ćemo brzo rasvetliti ovaj slučaj, rekao je Vuksanović, navodeći da je crnogorska policija maksimalno angažovana i posvećena otkrivanju napadača na novinarku "Vijesti".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.