Crna Gora otvorila još dva poglavlja, a zatvorila jedno

Izvor: N1 televizija, 20.Jun.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora otvorila još dva poglavlja, a zatvorila jedno

Crna Gora je u Briselu u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom otvorila poglavlje 1 o slobodnom kretanju robe i poglavlje 22 o regionalnoj politici, a privremeno je zatvorila poglavlje 30 o međunarodnim odnosima.

Crna Gora je posle pet godina pregovora dosad otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja, tri privremeno zatvorila.

Ministarka evropskih poslova Malte predsedavajuće zemlje EU Elena Dali pozdravila >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je dobar napredak Crne Gore u sprovođenju reformi za članstvo u Uniji i naglasila da je to takođe poruka celom Zapadnom Balkanu da EU ostaje posvećena procesu proširenja.

Direktor za proširivanje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson je na konferenciji za novinare pohvalio je napredak Crne Gore u reformama vladavine prava i temeljnih sloboda i rekao da je nužno da vlasti u Podgorici nastave s postizanjem opipljivih reultata na tom polju.

Crnogorski ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je izjavio da je Crna Gora u potpunosti uskladila svoju trgovinsku politiku sa politikom Evropske unije i da će reforme u oblasti prometa robe pripremiti crnogorske kompanije za ravnopravno učešće na tržištu unije od blizu 500 miliona stanovnika.

"Usvajanje evropskih pravila u oblasti regionalne politike i upravljanja strukturnim fondovima, u okviru Poglavlja 22, razviće našu sposobnost da kao buduća članica EU uspešno iskoristimo evropske fondove za bolji život naših gradjana i nakon članstva u EU", rekao je Pejović.

Danijelson je pozdravio "konstuktivnu ulogu" Crne Gore u regionalnoj saradnji i podršku koju Crna Gora pruža ostalim zemljama regiona u procesu pridruživanja EU.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.