Ciljevi na putu ka EU

Izvor: RTS, 03.Jan.2011, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciljevi na putu ka EU

Srbija ima cilj da uz status kandidata za članstvo u EU, do kraja godine dobije i datum za početak pregovora o članstvu, rekao potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Ne bismo želeli da, poput Makedonije ili Crne Gore, dobijemo status kandidata, ali ne i datum za početak pregovora, kaže Đelić.

Cilj Srbije je da, uz status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, do kraja godine dobije i datum za početak pregovora o članstvu, istakao je u intervjuu FoNetu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

Pitanje rekonstrukcije Vlade Srbije, prema oceni Đelića, pitanje je za lidere partija članica vladajuće većine.

"Na njima je da se dogovore ili ne. Ukoliko se dogovore relativno brzo, to će biti dobro, ukoliko ne, neće biti napravljena velika šteta", smatra Đelić.

On izbore očekuje na proleće 2012. godine, jer tvrdi da opozicija nema snagu da obori Vladu u parlamentu.

Govoreći o spekulacijama da je jedan od kandidata za naslednika Dragana Đilasa na mestu predsednika beogradskog odbora DS-a, Đelić je istakao da nije učestvovao u trci za potpredsednika stranke.

Đelić je rekao da će se dodatno angažovati u beogradskom odboru stranke u mesecima i godinama koje dolaze".

Đelić je ocenio da je to težak zadatak, ali je napomenuo da evropski partneri Beograda moraju biti upoznati sa onim što Srbija smatra punim uspehom.

Božidar Đelić je ukazao da Srbija ne bi želela da, poput Makedonije ili Crne Gore, dobije status kandidata, ali ne i datum za početak pregovora.

"Zbog toga, kvalitet naših reformi mora biti takav da se ideja dobijanja statusa i početka pregovora tokom godine mnogo prirodnije nametne kao pozitivna za sve članice EU", rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade ukazao je da su za Srbiju prepreke veće, pa zbog toga i "naš napor mora biti veći".

Najveći izazovi

Prema oceni Đelića, najveći izazovi Srbije na putu evropskih integracija u 2011. godini biće završetak saradnje sa Tribunalom u Hagu, uspešan završetak pravosudne reforme i politički dogovor oko ukidanja blanko ostavki.

"To će, uz druge socijalne i ekonomske reforme, biti recept za uspeh u dobijanju statusa kandidata pri kraju 2011. godine i, nadam se, početka pregovora za ulazak u EU", istakao Đelić.

On predviđa da bi reforme trebalo da budu završene tokom prvog polugodišta.

To je neophodno, objasnio je Đelić, kako bi odluka o Srbiji mogla biti doneta u decembru, jer Evropska komisija u julu ili avgustu počinje da piše izveštaj koji će biti predstavljen u oktobru.

"Srbija 2020" - put ka EU

Strategija "Srbija 2020", koju su, na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića, izradili brojni stručnjaci, prema rečima Đelića, predstavlja put ka članstvu u Uniji.

Ona odgovara na Strategiju EU 2020, ali sadrži i specifičnosti Srbije, dodao je Đelić.

Prema Đelićevim rečima, preduslovi za realizaciju Strategije su izgradnja insitutucija, kako bi Srbija funkcionisala kao normalna evropska zemlja u domenu pravosuđa, zatim izbornog sistema, administracije i infrastrukture.

Ciljevi su prelazak na ekonomski model razvoja zasnovan na izvozu i racionalnoj upotrebi energije, otvaranje 400.000 radnih mesta, dostizanje BDP-a od 8.000 evra po glavi stanovnika, smanjenje broja siromašnih za 250.000 osoba, unapređenje obrazovog sistema i ulaganje u znanje i tehnologiju, rekao je Đelić.

Više novca za nauku

Đelić je zahvalan zbog povećanja budžetskih izdvajanja za nauku u iznosu od 23 odsto, jer će budžet za tu namenu porasti sa 0,3 na 0,5 odsto BDP-a.

To je korak napred, ocenio je Đelić, ali će nauci biti dostupna i vanbudžetska sredstva, donacije i nekomercijalni krediti, koji će biti uloženi u naučnu infrastrukturu.

Budžetski novac, kako je precizirao Đelić, biće usmeren za angažovanje oko 3.000 naučnika na raznim projektima, od čega će polovina biti mladi ljudi koji će ostati da rade u Srbiji i neće emigrirati.

Đelić je najavio investicije u naučnu opremu, izgradnju stanova za naučnike u Beogradu, a možda i Novom Sadu, kao i infrastrukture za Istraživačku stanicu Petnica.

Od 400 miliona evra vanbudžetskih sredstava za nauku, koji su obezbeđeni u naredne četiri godine, kako je objasnio Đelić, po evropskom standardu pet odsto mora biti rezervisano za promociju nauke.

Oko 20 miliona evra biće uloženo u Centar za promociju nauke na Novom Beogradu, koji bi trebalo da bude završen 2012. godine.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.